Secția Proctologie

Proctologia (gr. proktos-anus, logos-știință) este o ramură a chirurgiei generale, în special a chirurgiei colorectale, care se ocupă cu studierea, diagnosticarea, tratamentul și prevenirea bolilor canalului anal (ultimii 3-4 cm ai intestinului gros), ale anusului și ale regiunii perianale (în jurul anusului). Aceste boli anorectale și ano-perianale se numesc afecțiuni proctologice. 

Specialistul care trebuie consultat în acest caz este chirurgul oncolog proctolog.

Secţia clinică Proctologie tratează pacienți cu maladii canceroase, precanceroase, benigne colorectale care necesită o abordare specială, tratament specific și special preoperator (radiochimioterapie, antibioticoterapie, hemotransfuzii, corecția indicatorilor homeostazei).

Activitatea secției este axată pe tratamentul tumorilor maligne, stărilor precanceroase și benigne colorectale prin efectuarea intervențiilor chirurgicale radicale, multiviscerale, minim-invazive, paliative, reabilitarea pacienților oncologici cu specific coloproctologic prin operații reconstructive, seriate, în conformitate cu PCN cancer rectal, cancer colorectal și cancer anal, Standardelor de Proceduri Operaționale, dar și conform ghidurilor internaționale pentru tratamentul tumorilor colorectale.

Secția dispune de 35 de paturi divizate în 10 saloane, asigurată cu 6 grupuri sanitare și lavoare. Tratamentul și îngrijirile pacienților se efectuează într-o sală de pansamente, o sală de proceduri și o sală de manopere. 

Volumul şi tipul operaţiilor efectuate sunt extrem de diverse, variind de la excizii endoscopice minim invazive până la intervenții extinse, cu rezecții multiviscerale ale organelor adiacente, necesitând echipe separate și un efort deosebit din partea chirurgilor cu implicarea specialiștilor chirurgi gastroenterologi, urologi, ginecologi.

Activitatea secției (rulajul patului, durata medie de spitalizare, mortalitatea) este în concordanţă cu patologia oncologică tratată în secție și contingentul respectiv de pacienți (vârsta înaintată, maladiile asociate și preexistente, complicațiile procesului tumoral).

Suntem o secție specializată în tratamentul cancerului colorectal, în care sunt concentrați pacienți din întreaga republică, fiind tratați conform protocoalelor clinice naționale și ghidurilor internaționale majoritatea pacienților cu CCR (cancer colorectal).

Avem un colectiv de o structură echilibrată și compatibilă, personalul medical este predominant de calitate cu calificările respective și cu experiență solidă în tratamentul și îngrijirea pacienților cu CCR.

În secție se efectuează cu succes toate intervențiile chirurgicale deschise din arsenalul coloproctologiei oncologice moderne (radicale, extinse, rezecțiile multiviscerale, limfodisecție D2 și D3).

Sunt prezente și respectate PCN cancerul colorectal, cancerul anal și cancerul rectal în care se stipulează rigorile tratamentului contemporan al maladiilor menționate.

Se execută implementarea tot mai pe larg a intervenţiilor minim invazive endoscopice (excizia polipilor, rezecția endoscopică a mucoasei colo-rectale) cu creșterea experienței și mărirea spectrului de intervenții.

Administrarea tratamentului asociat și neo-adjuvant în aceeași instituţie (IMSP IO), poate fi efectuată prin decizia și recomandările echipelor multidisciplinare (MDT).

Ce este consultul de proctologie și chirurgie colorectală?

Pacienții care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale colorectale sau pentru tratamentul unei afecțiuni proctologice trebuie să consulte un chirurg înainte de procedură. Acesta este primul pas în căutarea unui tratament chirurgical pentru diferite afecțiuni care afectează regiunea colorectală și anală. De obicei, intervenția chirurgicală devine necesară atunci când alte opțiuni de tratament non-chirurgical, cum ar fi medicamentele, nu au reușit să dea rezultatele dorite.

Chirurgia colorectală se referă la un grup de proceduri chirurgicale care sunt utilizate pentru a trata o mare varietate de afecțiuni care afectează colonul, rectul și anusul. Procedurile sunt efectuate de chirurgi colorectali și pot implica tehnici diferite în funcție de starea pacientului și de severitatea acesteia.

Cui se recomandă o consultație de proctologie și chirurgie colorectală?

Consultația se adresează pacienților care suferă de afecțiuni grave, precum cele enumerate mai jos:

  • Cancer (rectal, anal sau de colon)
  • Precancer (polipi sau tumori benigne și chisturi)
  • Boala Crohn
  • Fisuri anale
  • Boala inflamatorie intestinală
  • Sindromul colonului iritabil
  • Colită ulcerativă
  • Hemoroizi
  • Incontinență fecală
  • Diverticuloză și diverticulită
  • Abces și fistulă.

Procedurile chirurgicale colorectale pot fi efectuate folosind fie chirurgie deschisă tradițională, fie tehnici chirurgicale moderne minim invazive. Câteva exemple includ:

  • Chirurgie pentru îndepărtarea colonului fie parțial, fie complet
  • Operație pentru drenarea unui abces
  • Rezecție chirurgicală.
  • În zilele noastre, majoritatea procedurilor colorectale implică, de asemenea, laparoscopia și endoscopia, ambele contribuind la creșterea siguranței pacienților.

Se poate recunoaște un cancer de colon după simptomele pe care le provoacă?

Nu întotdeauna, deoarece simptomatologia este oarecum asemănătoare cu cea din patologia benigna ano-rectala: instalarea constipației, stenoze, sângerări (uneori mai închise la culoare), concomitent cu scăderea bruscă în greutate, apatie, anorexie, stare generală degradată.

De obicei, în cancerele de colon și de rect durerea lipsește – acesta fiind unul din indiciile care ne poate conduce spre investigații suplimentare.

Cancerul de colon

Cancerul de colon apare de regulă după vârsta de 30–40 de ani, dar tinde să afecteze și persoane mai tinere. În colon se dezvoltă celule atipice care se multiplică rapid și, în funcție de tipul neoplasmului, pot invada foarte repede țesuturile și organele învecinate și pot prolifera chiar și la distanță, migrând prin sistemul limfatic, vascular sau celular, ducând la metastazare.

Mulți pacienți refuză ablația polipilor, de teamă să nu se „împrăștie” celulele tumorale. 

La momentul apariției unei tumori maligne, indiferent de localizare, ea își creează propriile vase limfatice și sanguine, prin care celulele canceroase pot să migreze foarte ușor spre alte organe interne – ficat, plămân, creier, etc. Prelevarea țesutului tumoral (biopsia) nu afectează tumora și este foarte importantă pentru a stabili natura lui și protocolul terapeutic ce se impune ulterior.

Se poate trata cancerul de colon?

Tratamentul are un traseu bine stabilit: chirurgie clasică sau endoscopică, radioterapia, chimioterapia. Succesiunea acestor tehnici este hotărâtă de medicul chirurg oncolog, însă numai un tratament complex va ajuta pacientul să supraviețuiască. Majoritatea cancerelor de colon răspund de obicei foarte bine la tratamentele agresive.

Intervenția chirurgicală presupune extirparea unei porțiuni a colonului, a țesuturilor și a ganglionilor limfatici adiacenți (colectomie segmentară), hemicolectomie (extirparea unei porțiuni de 20, 30, chiar si 50 de centimetri din colon) – atunci când exista două sau mai multe tumori, chiar și colectomia totală (extirparea întregului colon) în cazurile cele mai grave, urmând să se creeze un colector de materii fecale dintr-o porțiune de țesut al intestinului subțire.

Colonul are un rol important în formarea materiilor fecale. Practic, pacienții lipsiți de colon au o viață destul de dificilă, pentru ca au emisii frecvente de materii fecale neformate. Toate substanțele energetice – lipide, proteine, enzime, vitamine etc. – sunt absorbite la nivelul intestinului subțire, iar colonul are rolul de a absorbi apa și sărurile minerale. Fără colon, pacienții trebuie sa se hidrateze continuu și să ia suplimente alimentare bogate în săruri minerale toată viața.

Cancerul de rect

În cazul apariției unui cancer de rect sau de anus lucrurile se complică, deoarece se impune rezecția chirurgicală a întregului țesut afectat, iar în cazurile grave aceasta implică inclusiv rectul și anusul. Unica soluție este să încercăm să construim un nou anus, a unui „anus contra naturii”.

Procedura consta în exteriorizarea porțiunii proximale a intestinului neafectat de tumora la peretele abdominal și montarea unui dispozitiv prevăzut cu pungi colectoare speciale, etanșe, care nu permit emanarea mirosului. 

În fazele mai puțin evoluate ale bolii, când tumora nu este extinsă, facem intervenții conservatoare, încercând să salvăm cât mai mult țesut, cu care reconstruim atât cat este posibil unele structuri interne. Bineînțeles, și aici există inconveniențe funcționale, însă este o soluție!

Vrem să le spunem tuturor pacienților care sunt diagnosticați cu astfel de cancere că nu se sfârșește lumea din cauza unei asemenea intervenții chirurgicale și nu le afectează în mod dramatic viața.

Pentru a putea să descoperi din faza incipientă o astfel de problemă uriașă cum este cancerul de colon trebuie să efectuam o colonoscopie în fiecare an, mai ales după ce am împlinit vârsta de 50 de ani. Nu uitați, prevenția este cel mai bun tratament!

Echipa medicală mereu își menține și își ridică nivelul de competență profesională prin participarea în programele de educație medicală continuă din țară și de peste hotare, atât prin prezența fizică, cât și on-line/hybrid.

Majoritatea medicilor sunt implicați activ în realizarea diverselor proiecte de cercetare internațională/transfrontalieră.

Personalul medical care activează în secție:

Medici:

  1. Ciobanu Marcel – d.ș.m., medic categoria superioară, șeful secției;
  2. Gârleanu Lidia  – d.ș.m., medic categoria superioară;
  3. Ștepa Serghei – d.ș.m.,  medic categorie superioară, conferențiar;
  4. Patrașcu Octavian – medic categoria superioară;
  5. Laur Veaceslav – medic categoria I;
  6. Roșca Serghei;
  7. Balan Nicu;
  8. Bejenaru Lilian.

Asistente medicale:  

  • Categoria superioară – 9;
  • Categoria întâi – 2;
  • Categoria a doua – 1.