Institutul Oncologic a fost una din primele instituții medicale din Republica Moldova în care, în mod constant, se realiza asistența psihologică pacienților, care sufereau de maladii somatice grave.
- În anul 1982, în cadrul Policlinicii Institutului Oncologic a fost deschisă secția de Reabilitare. Evaluarea stării emoționale a pacientului oncologic era o parte componentă a tratamentului complex, începând cu etapa de diagnostic și, ulterior, la toate etapele de tratament și reabilitare. În cazul pacienților în stadii terminale controlul durerii și suportul psihologic se realizau la domiciliu.
- Ani de zile, pacienții oncologici și rudele bolnavilor au beneficiat de consultații psihologice și tratament psihoterapic.
- În anul 2017 a fost creată subdiviziunea Asistența Psihologului, care este în subordinea directă a vicedirectorului Asistență consultativă
Componența echipei serviciului:
- Coșciug Natalia, doctor în științe psihologice,
- Gutium Rodica, psiholog,
- Cara Olga, psiholog.
Asistența psihologică, acordată pacienților, este orientată în evaluarea următoarelor necesități:
- Diagnosticul particularităților individuale și aprecierea stării emoționale a pacientului. Elaborarea scopului, sarcinilor principale ale programului individual de reabilitare psihologică cu selectarea metodelor psihoterapice necesare.
- Însoțirea psihologică adecvată pe parcursul tratamentului pentru grupul de pacienți, care au nevoie de suport psihologic special în acceptarea emoțională și adaptarea la boală. Identificarea și corecția scopurilor neadecvate, ce duc la o dezvoltare patologică a personalității, în ”refugiu în boală”.
- Consultarea pacienților în cazul refuzului la tratament radical sau specific recomandat.
- Acordarea suportului psihologic pacienților în stadii terminale. El este necesar atât bolnavilor, cât și membrilor familiei și a medicilor din echipele corespunzătoare.
- Asistența și suportul psihologic sunt incluse la toate etapele de diagnostic și tratament și sunt accesibile pacienților sub cele mai diverse forme:
- Consultații individuale;
- Tehnici cognitive, care modifică percepția bolii, a tratamentului, a imaginii corporale;
- Tehnici comportamentale
- Psihoterapia corporală
- Crearea grupurilor de suport psihologic din foștii pacienți ai clinicii oncologice. Membrii grupului primesc un suport emoțional semnificativ și o posibilitate prețioasă de a face un schimb de idei despre cum se pot gestiona situațiile dificile de viață;
- Realizarea suportului psihologic, adresat personalului medical în scopul profilaxiei sau depășirii sindromului arderii și deformării profesionale.
- Subdiviziunea îndeplinește și alte atribuții prevăzute de acte normative în vigoare în domeniul psihologiei clinice și în domeniul administrativ.
- Membrii echipei au participat în elaborarea Planului de acțiuni, privind implementarea Programului Național de Control al Cancerului pentru anii 2024-2025 (obiectivul nr 4).
- În urma desfășurării cercetărilor științifice din cadrul Proiectului Național ”Abordarea psiho-oncologică în intervențiile chirurgicale mutilante” din cadrul Programului de Stat (2020-2023) a fost propus un algoritm de investigare și consiliere al pacientului oncologic, la care se planifică tratament chirurgical mutilant. Acest algoritm este implementat în procesul terapeutic în cadrul IMSP Institutul Oncologic. De asemenea, a fost elaborat și editat un ghid informațional și de suport psihologic, adresat pacientelor, la care se planifică tratamentul chirurgical radical. Sunt oferite tehnici din cadrul diferitor tipuri de psihoterapie, care pacientele pot să le folosească de sine stătător pentru a controla emoțiile negative și gândurile destructive. Este propus și tipul suportului psihologic, maximal eficient pentru fiecare tip de caracter, alte aspecte ale particularităților individuale cu recomandări corespunzătoare. Ghidul este accesibil atât în forma electronică, cât și pe suport de hârtie.
- În ultimii 4 ani membrii echipei serviciului au participat la conferințe naționale și internaționale, au fost publicate teze și articole științifice.
În baza Acordului de Colaborare nr. 21 din 23 septembrie 2022 între Universitatea de Stat și Institutul Oncologic se realizează stagiul practic al studenților și masteranzilor din instituțiile de învățământ superior, facultatea psihologie (Universitatea de Stat, ULIM).