Specialiștii din Statele Unite ale Americii au fost primii care au centralizat serviciile de sterilizare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Scopul – obținerea rezervelor de pachete sterile cu instrumente și materiale sanitare care puteau fi livrate soldaților – având avantajul că pot păstra steril conținutul pentru o perioadă mai mare de 24 ore.
ÎMSP Institutul Oncologic, сa urmare a investițiilor importante înregistrează un succes tehnologic prin punerea în aplicare a unui Serviciu Centralizat de Sterilizare Modern, Echipamentele din cadrul Serviciului sunt procurate din Spania, cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, prin intermediul proiectului JIKA, în valoare de 12 mln. lei. Datorită noului serviciu, dispozitivele sterilizate, împachetate și sigilate își mențin valabilitatea pentru 21 de zile, dacă nu au fost deschise.
În Serviciul Centralizat de Sterilizare Modern activează 7 persoane, față de 35, care erau implicați anterior și s-a perfecționat gradul de calitate, siguranță și posibilitatea de control a sterilității dispozitivelor/echipamentelor puse la dispoziția chirurgilor.
„Mă bucur că am reușit să realizăm încă un obiectiv foarte important și să centralizăm serviciile de sterilizare a echipamentelor medicale, aici la Institutul Oncologic, unde se realizează zilnic zeci de operații foarte complicate, care necesită o atenție sporită. Odată cu crearea acestui Serviciu s-a redus esențial numărul infecțiilor nosocomiale în comporație cu anii precedenți (de la 25 în 2016 la 9 în 2018), de cînd au fost testate echipamentele pentru sterilizare. Dar cel mai important lucru este că normele de igienă și activități antiepidemice corespund standardelor internaționale”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca, prezent la eveniment.
„Implementarea Serviciului Centralizat de Sterilizare oferă tot lanțul de servicii, precum: spălarea instrumentelor, dezinfectarea, împachetarea, iar odată cu acestea, perfecționarea actului medical”, a subliniat directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.
Serviciul de Sterilizare Modern dispune de:
1) Trei mașini de spălat/dezinfectat ( suma unei mașini de 1mln. 280 mii lei) destinate pentru echipamentele medicale deja utilizate în intervenții, aduse din:
- sălile de operații,
- sălile de proceduri și
- sălile de diagnostică intervențională.
Fiecare mașină are capacitate pentru 8 plase încărcate cu echipament, aproximativ din 5 săli de operație;
2) Cinci Autoclave cu abur sub înaltă presiune (costul fiecărui este 1mln. 500 mii lei), care atinge temperatura de până la 134 grade Celsius, pe parcursul unei ore realizează tot complexul de proceduri. După această procedură, se fac Testele de control la fiecare partidă care, ceea ce înseamnă că sterilizarea a fost cu succes.
3) Patru Dispozitive cu menire de a sigila pungile în care sunt sterilizate echipamentele chirurgicale, dispozitivele pentru proceduri, puncții, setul de intervenții și materialul de pansament pentru o unitate sau în set cu destinație specială ( costul unei unități se estimează la 60 mii lei).
Beneficiile:
- Au fost retrase din activitate 35 de sterilizatoare de aer uscat, care erau instalate în fiecare sală de operații și proceduri;
- S-a perfecționat gradul de calitate, siguranță și posibilitatea de control a sterilității dispozitivelor/echipamentelor puse la dispoziția chirurgilor;
- Institutul s-a încadrat în normele de igienă și activități antiepidemice, acestea fiind exigențele pentru actul medical modern.
Anual, la Institutul Oncologic se realizează circa 10.000 de intervenții chirurgicale, în 24 de săli de operații.
Centrul de Sterilizare a contractat servicii de mentenanță prin Compania oficială a producătorului în Republica Moldova.
https://cloclo-stock2.datacloudmail.ru/…/%D0%A1%D1%82%D0%B5…
CLOCLO-STOCK2.DATACLOUDMAIL.RU
cloclo-stock2.datacloudmail.ru