În contextul marcării Săptămânii Sănătății Mintale subliniem importanța echilibrului emoțional la pacienții oncologici în lupta lor cu această maladie somatică gravă. Este o boală, care intră violent în viața persoanelor, afectează psihic profund, în concepția populației rămâne întipărită ideea, că este o boală incurabilă, însoțită de durere și suferință. Distresul cauzat de boală și tratamente are o influență enormă asupra eficacității tratamentului, numărul de complicații, posibilitățile recidivării.
În scopul profilaxiei activității procesului oncologic din momentul stabilirii diagnosticului în cel mai scurt timp se recomandă aplicarea psihoterapiei de criză și a blocatorilor β-adrenoreceptorilor. Evident, la necesitate se recomandă și apelarea la tratamentul farmacoterapic, determinat de predominarea aspectului de depresie sau anxietate în structura sindromului.
Aplicarea unor instrumente de screening emoțional standardizate, câteva întrebări simple despre dispoziție, nivelul de anxietate ș.a. permit de a identifica pacienții, care suferă de distres și au nevoie de un ajutor psihologic specializat.
Sănătatea psihică a bolnavului oncologic are un rol semnificativ, poate nu întotdeauna atât de evident, în procesul de tratament a cancerului.