×
Meniu

Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin

Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Spune Da sănătii tale, vacinează-te și testează-te.

Păstrează sănătatea, fă testul citologic!

 

Anual, înianuarie se derulează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Lansată în 2007 de Asociația Internațională de Prevenire a Cancerului Cervical Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin are scopul de a creşte gradul de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin şi de a atrage atenţia asupra mijloacelor de prevenire: screening-ului cancerului cervical și vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV).

Cancerul de col uterin este neoplazia dezvoltată la nivelul colului uterin, cu dezvoltare lentă și cu o posibilitate largă de prevenire. Poate fi prevenit în proporție de 80%, perioada de latență fiind de 10-20 ani.

Se plasează pe locul patru printre formele de cancer dezvoltate la femei

(2020: peste 604 mii cazuri), după cancerul mamar, cancerul colo-rectal și cancerul pulmonar.

În Republica Moldova, în fiecare an sunt depistate peste 300 de femei cu această maladie, la momentul actual fiind luate la evidență circa 4000 de femei, care au făcut cancer de col uterin.

Conform datelor Globokan 2020  incidența comparativă a cancerului de col uterin este indicată în acest tabe, care este mult mai înaltă ca dalele la nivel european și global fiind de 6,9%o și 13,3%o

Cancerul de col uterin este provocat de anumite tulpini ale virusului HPV. Dintre aceste HPV oncogene cu risc înalt, tipul 16 și 18 cauzează 70-80% din cazurile de cancer de col uterin.

Infecţia cu HPV este transmisibilă și este contractată prin act sexual. Până la 80% dintre persoanele active sexual au fost expuse la un moment dat în viața lor, dar marea majoritate nu dezvoltă niciodată simptome, deoarece sistemul imunitar al organismului poate elimina HPV de unul singur în termen de doi ani.

Ratele ridicate de mortalitate prin cancer de col uterin pot fi reduse printr-o abordare integrată care includ prevenirea, diagnosticul precoce, screening-ul și programele de tratament.

Supraviețuirea generală depinde în principal de stadiul leziunilor tumorale:

Cancerul de Col Uterin POATE FI PREVENIT prin vaccinare şi testare periodică.

Vaccinarea împotriva HPV(human papillomavirus) şi screening-ul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva cancerului de col uterin.

La nivel național, conform Programului Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025 (HG nr.1291/2016), acțiunile de prevenire a cancerului cervical, corespund aceluiaşi pattern specific celui mondial.

IMSP Institutul Oncologic, Catedra de oncologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, în comun cu partenerii, contribuie direct în realizarea scopului de prevenire și combatere a cancerului de col uterin și întărirea capacității sistemului de sănătate pentru controlul și combaterea cancerului de col uterin la nivel național.

Programul de Screening cervical în Republica Moldova se efectuează gratuit pentru toate femeile de vârsta eligibilă, indiferent de statutul asigurat/neasigurat.

Vaccinarea anti HPV alături de screening-ul citologic prin frotiul Babeș-Papanicolau sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.