Secția anatomia patologică

Dispensarul Oncologic din Chişinău, care a stat la baza fondării în 1960 a Institutului Oncologic din Moldova, dispunea de un serviciu de morfopatologie, condus de medicul anatomopatolog N. Grigorieva, un specialist excelent  cu o vechime mare de activitate în domeniu. Dânsa a fost sprijinită în activitatea sa de medicul citolog L. Sorochina şi de două tehniciene (laborante): B. Gurfrinchili şi E. Ianac.

Printre primii cercetători au fost absolvenţii Institutului de Stat de Medicină din Chişinău V. Corlaţan, B. Cucută şi E. Botnari. În 1963, a fost transferată la Institutul Oncologic conferenţiarul universitar Iraida Iacovlev, care a activat la catedra Anatomie Patologică a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, fiind numită în funcţie de conducător al Laboratorului de Morfopatologie. Astfel, apăruse primul nucleu de cercetători în domeniul morfopatologiei, care au îmbinat activitatea  ştiinţifică cu preocupările practice de diagnostic morfologic al tumorilor. În primii câţiva ani de activitate a Institutului Oncologic, au fost realizate de către I. Iacovlev şi colaboratorii săi cercetări originale privind particularităţile de vârstă ale epiteliului cervixului uterin, de asemenea, ale proceselor precursoare (de fond) ale cancerului de cervix uterin.

Pe parcursul anilor, colaboratorii secţiei Morfopatologie în colaborare cu medicii clinicieni ai institutului au studiat leziunile preneoplazice oncologice şi cancerul din diferite organe: stomac, colon, vulvă, ovare, col uterin, endometru, glanda mamară, regiunea capului şi gâtului, ganglioni limfatici, măduva hematopoietică. Rezultatele obținute au fost oglindite în 33de teze de doctor în medicină și 9 teze de doctor  habilitat.

Pe parcursul activității  Institutului Oncologic din Moldova, colaboratorii secţiei Morfopatologie au publicat peste 600 de lucrări ştiinţifice, 15 monografii, au participat la numeroase congrese, conferinţe şi simpozioane în ţară şi peste hotare: Rusia, România, Germania, Franţa, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Uzbekistan, etc.

Din momentul fondării serviciului până în prezent,  doctorii secției au activat la catedrele de histologie, morfopatologie şi oncologie a USMF „N. Testemiţanu”, au fost și sunt membri ai diferitor societăţi ştiinţifice, ai consiliilor de atestare a medicilor, iar în anumiți ani şi membri ai Consiliului Suprem de Atestare a cadrelor ştiinţifice, a colegiilor de redacţie  a unor  reviste ştiinţifice.

Structura secției:.

  • Chemencedji Inga –  șef serviciu;
  • Topor Olga – felcer laborant superior;  Medici – anatomopatologi:
  •  Stancul I. – medic anatomopatolog
  •  Caraman I. – medic anatomopatolog
  • Cantîr E. – medic anatomopatolog
  • Cazacu E. – medic anatomopatolog
  •  Belonojco Iu. – medic anatomopatolog
  • Sclifos O. – medic anatomopatolog
  •  Brinza D. – medic anatomopatolog
  • Manolache E.  – medic anatomopatolog
  • Felceri-laboranti: Gutu E., Dumitrasco M.;,Botnarenco A., Arnaut T., Hustei A., Rotaru V., Levinta R.,  Fineti S.,  Sclifos I., Margine A.

STRUCTURA SERVICIU DE ANATOMIE PATOLOGICA:

  1. Compartimentul histologic
  2. Compartimentul imunohistochimic
  3. Prozectura

ACTIVITATE CLINICĂ:

  • Examinarea histopatologica de rutină (macro si microscopică) a pieselor operatorii și țesuturilor prelevate endoscopic și prin puncție,  precum și a probelor tisulare prelevate în cursul necropsiilor.
  • Examinare histopatologică cu aplicarea colorații speciale (histochimice): Alcian -albastru, PAS;  Van-Gieson;  Ziehl-Neelsen; Congo red, Masson-Fontana; Fier coloidal; Mucicarmina, Reticulina;  Van Giezon-Tricrom; Grocott (coloratii noi).
  • Examinare histopatologica cu aplicare testelor imunohistochimice (Panel pentru tumorile glandei mamare; Panel hematologic; (30 anticorpi); Panel pentru diagnostic diferențial în tumori solide (peste 90 anticorpi); Hibridizare în situ pentu identificare mutației genei c-erb-b2 (Her2 neu) – DUAL ISH (VENTANA) – metoda nouă).
  • Diagnosticul extemporaneu (intraoperator).
  • Efectuarea necropsiilor cu stabilirea diagnosticului, cauzelor şi mecanismelor morţii decedaţilor în spital.
  • Lucrul consultativ–diagnostic (reexaminări; second opinion).
  • În anul 2024, medicii serviciului au fost certificați în realizarea testelor PD-L1clone SP142 (Ventana Roshe) și clone 22c3 (Dako) pentru cancerul pulmonar.
  • În anul 2024, medicii serviciului au fost instruiți în domeniul de cercetare a biopsiei măduvei osoase.

ACTIVITATEA DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ:

  1. Participarea în elaborarea/actualizarea PCN în domeniul oncologie și hematologiei.
  2. Elaborarea POS în domeniul anatomiei patologice.

Proiecte nationale și internaționale:

  1. Microbiomul intratumoral și imunitatea locală în cancerulcolorectal: medierea răspunsului la terapia specifică. Programul de Stat (2024-2027)’Genetic alterations and treatment response in patients with diffuse large B-cell lymphoma” submitted in the context of the CRP-ICGEB Research Grants Programme 2022.
  2. „Un studiu multicentric pentru colectarea de ţesuturi chirurgicale şi lichide biologice (excedentare şi neexcedentare) pentru genomică, proteomică şi cercetare a biomarkerilor (proaspăt, conservat, lichid biologic)”.
  3. Colaborare privind stabilirea unui sistem de diagnosticare precoce încheiat între IMSP IO din Moldova şi corporaţia americană Elbee International, LLC.
  4. Studiul ES101_P-MRD0720 „Protocolul de Recoltare de biospecimene de sânge și țesut tumoral incluzionat în parafină (de la biopsie sau rezecție tumorală), pentru a compara biomarkerii liberi circulanți cu cei tisulari”.