Diana Iarovoi – șef secția Endoscopie
Endoscopie diagnostic
- Videogastroduodenoscopia
- Videocolonoscopia
- Videobronhoscopia
- Videolaringoscopia
- Fibrorectoromanoscopia
Endoscopia intervențională
- Hemostaza endoscopică prin injectare, clipare, diatermocoagulare si cu argon-plasma
- Polipectomie, mucozectomie
- Extragerea corpilor străini ai tractului digestiv și arborelui bronșic
- Recanalizarea stricturilor esofagiene
- Diatermocoagularea paliativă a tumorilor
- Lavaj bronșic.
Informație pentru pacienți:
- Videoesofagogastroduodenoscopia (VEGDS) – procedură medicală prin care se examinează suprafața mucoasei esofagului, stomacului si a duadenului cu ajutorul unui aparat special numit gastroscop. VEGDS nu este dureroasă, are o durată foarte scurtă 5-7 min. fiind însoțită de o senzație neplacută. Pentru a minimaliza această senzație se administrează un spray special.
Pregătirea – gastroscopia se efectuiază pe stomacul gol, ultima cină ușoară la orele 18.00 ziua în ajun.
- Videocolonoscopia (VCS) – este procedură medicală prin care se examinează mucoasa începînd cu rectul și pînă în porțiunea terminală a intestinului subțire, reprezentînd standartul de aur în ceea ce privește explorarea colonului. În RM cancerul colorectal ocupă un loc de frunte în structura morbidității în rîndul populației, de aceea colonoscopia ramine standardul de aur in depistarea tumorilor colorectale.
Pregătirea – este necesară o pregătire prealabilă a colonului, renunțarea la alimentele solide și trecerea la o dietă lichidă. Ziua în ajunul investigației se consumă medicamentul cu efect laxativ recomandat de medic.
- Videobronhoscopia (VBS) – este o investigație minim invazivă, o metodă de vizualizare a interiorului căilor respiratorii cu ajutorul unui aparat Bronhoscop. Rolul bronhoscopiei este diagnosticarea afecțiunilor respiratorii cu verificarea morfologică a acestora și evoluția tratamentului.
Pentru o siguranță maximă a sterilizării aparatajului endoscopic în secția Endoscopie sunt utilizate mașini de spălat. Spălarea se efectuiază cu ajutorul unui detergent, iar dezinfectarea cu ajutorul unui dezinfectant special. Pentru siguranță în utilizare fiecare endoscop este identificat cu ajutorul unui dispozitiv personalizat.
Lista colaboratorilor:
- Botnariuc Valeriu – medic endoscopist categoria superioară;
- Zatic Anatolie – medic endoscopist categoria superioară;
- Aricu Grigore – medic endoscopist categoria superioară;
- Muzica Natalia – asistent medical superior, categoria superioară;
- Tilinschi Tatiana – asistent medical, categoria superioară;
- Pirau Lidia – asistent medical, categoria a II.
Iarovoi Diana – Șef Secție Endoscopie, medic endoscopist categoria I.