Primul organizator al serviciului chimioterapic în Republica Moldova a fost Tudor Monul, colaborator ştiinţific superior, doctor în medicină. Chimioterapia, în calitate de componentă obligatorie de tratament a tumorilor maligne, este practicată în republică din octombrie 1968, când a fost fondată Secţia Chimioterapie 1. Secţia a fost formată ca Centru Republican de Terapie Medicamentoasă Antitumorală pentru oncologii de toate profilurile şi s-a ocupat cu implementarea chimioterapiei cancerului atât ca o componentă a tratamentului complex, cât şi ca o metodă individuală de tratament. Iniţial, Secţia avea capacitatea de 20 de paturi, în anul 1972 aceasta a fost extinsă la 45 de paturi, în 1988 – la 50 paturi, în 1994 – la 60 de paturi.
În anul 2008 Secţia Oncologie Medicală 1 a fost redusă la 55 de paturi, iar în 2016 – la 45 de paturi.
În 2018, conform noii organigrame a IMSP Institutul Oncologic, Secţia Chimioterapie 1 a fost redenumită în Secţia Oncologie Medicală 1.
Personal: În secție activează 24 salariaţi, inclusiv 5 medici, 12 asistente medicale, 2 bufetiere şi 5 infirmieră-îngrijitoare.
- Mariana Rogojinaru, şef secţie, medic oncolog, d.ș.m., categoria superioară
- Munteanu Angela, d.ș.m., conferențiar cercetător, medic oncolog categoria superioară
- Sidorova Svetlana, cercetător ştiinţific, medic oncolog categoria superioară
- Burduja Angela, medic oncolog categoria superioară
- Locoman Iacob, medic oncolog categoria întii.
- Maria Obodovscaia, asistenta șefă, categoria superioară.
- Aliona Galan, asistentă medicală, categoria superioară.
- Valentina Cerescu, asistentă medicală, categoria superioară.
- Elena Gordei, asistentă medicală, categoria superioară.
- Valentina Levinte, asistentă medicală, categoria superioară.
- Nina Racicovscaia, asistentă medicală, categoria superioară
- Larisa Palamari, asistentă medicală, categoria superioară.
- Svetlana Adomniță, asistentă medicală, categoria II
- Vera Condratiuc, asistentă medicală, categoria superioară
- Maria Guțuțui, asistentă medicală, categoria II
- Daniela Zaharco, asistentă medicală, fără categorie (student).
- Valentina Ivanova, asistentă medicală, fără categorie (student)
- Ana Ermurachi, sora economă
- Valentina Chefală, infermieră
- Maria Țurcan, infermieră
- Verginia Onilă, infermieră
- Tamara Goraș, infermieră
- Galina Andronachi, bufetieră
- Aurelia Mocanu, bufetieră
Direcţiile de activitate:
- tratamentul chimioterapic a pacienţilor cu diverse forme şi localizări de cancer, inclusiv: cancer al glandei mamare, cancer pulmonar, tumori ale capului şi gâtului, cancer al tractului digestiv, cancer al sferei ginecologice, cancer urogenital, tumorile cerebrale, melanom, tumori ale aparatului locomotor ş.a. cu respectarea obligatorie a protocoalelor clinice, standardelor naționale și ghidurilor internaționale pe specialitate.
- Colaboratorii secției acorda servicii consultative instituțiilor curative din mun. Chișinău, secțiilor chirurgicale (mamologie, toraco-abdominală) , hematologice si de radiologie medicală din IMSP IO; în UPU în zilele de luni și vineri a pacienților gravi; participă în fiecare marți și joi în cadrul CMDO Tumorile Toracelui și în CCD – zilele consultative: luni, vineri – în scopul definitivării programului de tratament cu citostatice;
- monitorizarea eficacităţii tratamentului proceselor maligne prin aplicarea metodelor de diagnostic moderne (imagistice, endoscopice, biochimice ş.a.) conform standardelor;
- colaboratorii secției participă în proiecte educaționale, cursuri de perfecționare continuă, congrese și conferințe naționale și internaționale de specialitate.
În secţie se tratează anual cca. 4500-4900 pacienţi cu neoplazii de diferite localizări; numărul de cazuri tratate fiind în creștere continuă .
În tratamentul modern a maladiilor canceroase se folosesc preparatele citostatice și noua generație de medicamente și anticorpi monoclonali.
Chimioterapia presupune administrarea medicamentelor în scopul distrugerii sau încetinirii dezvoltării celulelor canceroase. Planul de tratament sistemic este selectat individual conform diagnosticului și schemelor standarde, recomandate de protocoalele clinice, standardele naționale și ghidurile internaționale pe specialitate și care includ un regim specific: perioadă, frecvență și doze, calculate prin formule standard conform parametrilor individuali ai pacientului, esențiale pentru eficiența tratamentului. Chimioterapia este utilizată in prezent in următoarele contexte clinice principale: curativ; neoadjuvant; adjuvant; paliativ.
Dispunem și utilizăm preparate target (Trastuzumab,Pertuzumab,Bevacizumab, Erlotinib, Vemurafenib, Sorafenib, Sunetinib, Crizotinib).Principalul avantaj al terapiei țintite este abilitatea sa de a elimina celulele maligne fără a le afecta pe cele sănătoase și de a opri dezvoltarea celulelor neoplazice. Țesutul tumoral trebuie testat pentru a determina daca exista sau nu o țintă adecvată.
Activitatea clinică a secției este efectuată de un colectiv profesionist, cu responsabilități bine determinate față de obligațiunile de serviciu. Prestarea serviciilor de tratament chimioterapic, se acorda conform protocoalelor clinice naționale și standartelor internaționale.