Secția Oncologie medicală II 

  1. Scurt istoric: Secția Chimioterapie 2 a fost deschisă în anul 1990, fiind desfășurată pe 20 paturi. În anul 1993 numărul paturilor a fost extins până la 60. Din anul 2013 secția funcționează pe 40 paturi. În anul 2018, conform noii organigrame a IMSP Institutul Oncologic, secţia Chimioterapie 2 a fost redenumită în secţia Oncologie medicală 2.

Secția este amplasată la etajul 6 al blocului principal al IMSP Institutul Oncologic, dispune de 9 saloane pentru pacienți, două săli de proceduri medicale, dintre care una este dotată cu hotă cu ventilare pentru diluția medicamentelor oncologice, iar a doua sală de proceduri este destinată pentru pregătirea și administrarea terapiei simptomatice.

  1. Membrii echipei:

Lista și calificarea personalului medical al secției 

                            Medici:

  1. Iurie Bulat – șef secție, categorie superioară, profesor;
  2. Feghiu Elena – medic oncolog, categorie superioară;
  3. Ursachi Tatiana – medic oncolog, categoria superioara;
  4. Lungu Viorica – medic oncolog, categoria superioară;
  5. Popa Cătălina – medic oncolog, categoria II.

                           Asistente:

  1. Teodora Petic, asistentă superioară, categorie superioară;
  2. Ala Galbură, categorie superioară;
  3. Mariana Josu, categorie superioară;
  4. Lilia Buga, categorie superioară;
  5. Stela Matei, categorie superioară;
  6. Liubovi Modvală, categoria superioară;
  7. Raisa Lupașcu, categorie superioară;
  8. Irina Teacă, fără categorie (medic rezident);
  9. Stas Sotnic, fără categorie (student);
  10. Cașcaval Nicoleta, fără categorie (studentă).

                            Infirmiere:

  1. Rusnac T.A., soră economă;
  2. Popusoi E., bufetieră;
  3. Gania M., bufetieră;
  4. Ciolpan N., infirmieră;
  5. Rusu A., infirmieră;
  6. Dervici , infirmieră;
  7. Ciobircă T., infirmieră;
  8. Barbacar I., infirmieră;
  9. Pinzari N., infirmieră;
  10. Iurco , infirmieră;
  11. Brînza , infirmieră.

 

  1. Servicii prestate:

Sarcina principală în activitatea secției o constituie activitatea curativă şi consultativă, reprezentată prin administrarea tratamentului medical specific antitumoral pacienților oncologici cu diferite afecțiuni neoplazice cu evaluarea eficienței acestuia.

Tipurile de tratament aplicate:

  • curativ (paliativ);
  • neoadjuvant (preoperator);
  • adjuvant (postoperator);
  •  

În secție sunt utilizate următoarele grupuri de medicamente antitumorale:

  • chimiopreparate (citostatice și citotoxice);
  • preparate hormonale;
  • imunomodulatori;
  • terapii țintite (target).

Acestea sunt administrate pe diferite căi: sistemică (intravenoasă, perorală, intramusculară, subcutanată) și locală (intracavitară).

Colaboratorii secției efectuează o activitate consultativă vastă în secțiile clinice ale IMSP IO și CCD, participă în componența Consiliilor Multidisciplinare oncologice. De asemenea sunt consultate alte instituții medicale din municipiul Chișinău și republică.

  1. Progrese în ultimii 5 ani:

Pe parcursul ultimilor 5 ani (2019-2023) se constată o creștere semnificativă a numărului de pacienți externați (tratați) din secție: de la 4058 în anul 2019 până la 6343 în anul 2023, ceea ce constituie o creștere cu peste 56%. După acest indicator și sarcina clinică realizată pentru fiecare medic secția ocupă poziția de lider atât în Departamentul Oncologie medicală, cât și în IMSP IO.

 În ultima perioadă de timp în secție au fost implementate abordări terapeutice moderne în tratamentul pacienților oncologici inclusiv tratamentul cu medicamente cu acțiune țintită și imunoterapii de ultimă generație, administrări sistemice intravenoase ale chimiopreparatelor de durată lungă, combinări contemporane de medicamente oncologice, aplicarea sistematică a perfuzoarelor pentru administrarea medicamentelor oncologice și terapiei simptomatice ș. a., dar și metodologii noi de evaluare a eficienței și suportării tratamentului prin utilizarea datelor investigațiilor instrumentale și de laborator contemporane.

  1. Implicarea în PNCC:

Colaboratorii secției participă în realizarea și actualizarea prevederilor Programul Național de Control al Cancerului: actualizarea PCN în domeniul oncologiei în conformitate cu ghidurile internaționale de profil, actualizarea Listei naționale a medicamentelor oncologice esențiale pe baza recomandărilor internaționale, asigurarea accesului pacienților oncologici la medicamente esențiale, realizarea cercetărilor științifice şi recunoașterea rezultatelor acestora la nivel internațional (proiecte aplicative, proiecte fundamentale), participarea în studii clinice (în special cele internaţionale), elaborarea curiculelor de instruire pentru specialitatea Oncologie medicală (pentru rezidenți și medici specialiști), instruirea în centre europene pentru formatori naționali în domeniul diagnosticului şi tratamentului maladiilor oncologice, aderarea la organizațiile internaționale și regionale în domeniul oncologiei ș.a.

  1. Activitate de cercetare/știință este reprezentată în ultimii 5 ani prin:
  • participarea la realizarea proiectelor științifice de stat și instituționale;
  • participarea în studii clinice (cca 30 studii în ultimii 5 ani);
  • participarea fizică și online la diferite întruniri științifice naționale și internaționale (ESMO, ASCO, AACR, SABCS, ESMO Immuno-Oncology Congress ș. a.);
  • publicații (articole, teze, postere) în reviste naționale, internaționale și culegeri ale întrunirilor științifice naționale și internaționale.
  1. Publicistică:

Colaboratorii secției în ultimii 5 ani au publicat și au prezentat:

  • articole în reviste: BAȘM, Annals of Oncology, Journal of Clinical Oncology, International Journal of Gynecological Cancer, Cancer Chemotherapy and Pharmacology, Clinical Pharmacokinetics, Clinical Cancer Research ș. a.
  • teze în culegeri ale întrunirilor științifice naționale și internaționale: Congresul Național al oncologilor, ESMO, ASCO, AACR, SABCS, ESMO Immuno-Oncology Congress, CONFER ș. a.)
  • rapoarte (postere) la multiple reuniuni științifice naționale și internaționale inclusiv menționate mai sus.
  1. Activitate educațională:

Pe baza secției au loc următoarele instruiri:

  • pentru rezidenții oncologi – modulul Oncologie medicală;
  • pentru medicii specialiști – ciclul de perfecționare ”Actualități în Oncologia medicală”.
  1. Altele:

În secție activează membri ai Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO) și ai Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO).