Secția oncologie pediatrică

 

Profilul  secției:

Diagnosticul, diagnosticul  diferențial și tratamentul chirurgical, chimioterapic și radioterapic al tumorilor maligne solide la copii.

Istoric:

Secția  Oncologie Pediatrică a fost fondată  în decembrie1989 în cadrul Institutului Oncologic din Moldova la inițiativa  oncologului de frunte a Ministerului Sănătății din acea perioadă Tudor Monul, fiind a 17-lead din fosta URSS.

Este situată în blocul chirurgical, etajul II, aripa stângă și funcționează  pe 20 de paturi.

Prin  deschiderea  secției  Oncologie Pediatrică a devenit posibilă studierea  incidenței  morbidității și aplicarea tratamentului  tumorilor maligne solide,care este una din cele mai complicate probleme a pediatriei și a oncologiei.

În  cadrul secției sunt internați pacienți cu diagnostic de tumori maligne operate și confirmate morfologic în alte instituții medicale specializate cum ar fi: tumorile sistemului nervos central, tumorile orbitei, retinoblastomul, pacienți cu suspiciune la un proces  malign pentru confirmarea diagnosticului,  pacienți cu diferite procese tumorale benigne  pentru tratament chirurgical ca element de profilaxie a tumorilor maligne (tumori maligne ale oaselor, pielii ,tesuturilor  moi); pacienți cu suspiciune la o hemoblastoză pentru confirmarea morfologică, ca după stabilirea  diagnosticului să fie transferați în secția  Oncohematologie  Pediatrică.

Secția Oncologie Pediatrică este o secție  mixtă, unde  pacienții cu tumori  maligne solide primesc tratament complet  ce  include polichimioterapia după indicații preoperatorii și postoperatorii,  intervenția  chirurgicală (operațiile sunt  efectuate de către  colegii  chirurgi din secțiile pentru maturi după  profil împreună cu medicii chirurgi din secție); tratament iradiant, administrat de medicii radioterapeuți. Odată cu instalarea  acceleratorului linear, o parte din copii cu tumori maligne solide sunt tratați cu ajutorul acestui aparat.

Clinica  colaborează cu instituțiile și secțiile de profil pediatric și oncologic din Republica Moldova, cu instituții  oncologice de prestigiu de peste  hotare, inclusiv    România, Italia, Germania, Federația  Rusă (or.Moscova și  Sankt Petersburg).

Anual,  sunt  diagnosticați în jur de 50 pacienți  primari cu diverse tumori  maligne  solide.

Cele mai răspândite sunt:  tumorile  sistemului nervos central, neuroblastomul, nefroblastomul, tumorile maligne  ale țesuturilor  moi, tumorile  osoase,tumori ale orbitei și  retinoblastomul, tumori ale nazofaringelui  și glandei  tiroide,  tumori ale aparatului  genital, tumori  hepatice;, alte  tumori rar  întâlnite  ca melanom,cancer al pancreasului, colonului, stomacului, laringelui, vezicii  urinare.

Rezultatele  tratamentului  aplicat în tumorile  maligne  solide la copii  sunt direct proporționale cu gradul de avansare a procesului  tumoral. În  formele  localizate,  st. I-II,  supraviețuiesc  80-90% din pacienți cu nefroblastom,  retinoblastom tumori  ale orbitei, neuroblastom la copii în vârstă de până la 1 an, tumori ale țesuturilor moi supeficiale, regiunea capului și gâtului.

În cazul tumorilor avansate supraviețuiesc  1/3 din numărul pacienților diagnosticați.  În secție, se aplică tratament  polichimioterapic  conform protocoalelor naționale. Dispunem de tot spectrul de citostatice, preparate antiemetice, pe fonul cărora tratamentul polichimioterapic este tolerat satisfăcător. În cazul reacțiilor adverse grave dispunem de preparate colonostimulatoare și pe tot parcursul  activității cazuri de deces pe fondul complicațiilor postchimioterapice nu s-au înregistrat.

Tratamentul polichimioterapic administrat preoperator are scopul de a micșora volumul tumorii maligne astfel devine posibil de a efectua intervenție chirurgicală în volum radical.

Este dovedit faptul,  că rezultatele tratamentului chirurgical, aplicat în alte instituții medicale ca I-ă etapă de tratament a copiilor cu tumori maligne solide sunt în majoritatea cazurilor nesatisfăcătoare comparativ cu pacienții care au primit tratament preoperator medicamentos cu citostatice ori radioterapie.

Metodele utilizate:

  1. Intervenții chirurgicale cu scop de confirmare a proceselor maligne (biopsii ganglionare, trepanbiopsii);
  2. Intervenții chirurgicale pentru tumori maligne ale pielii și țesuturilor moi (oase, rinichi, organe genitale);
  3. Tratament combinat și complex chimio și radioterapeutic la toate tipurile de tumori maligne solide la copii;
  4. Tratament simptomatic în complicațiile postchimioterapice și postradioterapice (agranulocitoze, hepatite toxice);
  5. Tratament paliativ pentru controlul durerii și simptomelor.

Suntem o echipă  integră,  bine pregătită pentru a acorda diagnosticul și  tratamentul necesar la etapa internării . Dragi  părinți,  nu ezitați  să faceți consultul  medicului oncolog pediatru  în cadrul CCD IMSP IO, cab.324, pentru elucidarea  corectă a diagnosticului ca să vă ajutăm din timp la tratamentul copilului dumneavoastră.