Secţia oncologie radiologică nr .4 (Brahiterapie)

Istoria serviciului Oncologic din Republica Moldova începe cu anul 1945, când, în cadrul Ministerului Sănătății al RSS Moldovenești, a fost creat Comitetul de combatere a bolilor oncologice. Ulterior, în Spitalul municipal nr. 4 a fost organizat primul Staționar oncologic cu 20 paturi. În anii ’50 s-a organizat Dispensarul Oncologic Republican cu 80 paturi.
În octombrie 1960 a fost înființat Institutul de Cercetări Științifice în Domeniul Oncologiei.
Secția Oncologie Radiologică IV (Brahiterapie), (anterior Radioginecologie), funcționează din octombrie 1960. Este unica secție din cadrul IMSP Institutul Oncologic care prestează servicii de radioterapie asociată: radioterapie externă și brahiterapie.
Secția dispune de 35 paturi, unde activează specialiști de performanța înaltă, care sunt antrenați în specializări în domeniu, atât pe teritoriul țării, cât și peste hotarele ei.
Radioterapia a suferit un proces continuu de modernizare pentru a realiza cât mai eficient scopul propus: administrarea cât mai precisa a unei doze de iradiere în volumul ținta (tumora), cu limitarea relativa a iradierii țesuturilor sănătoase din jur.
În cadrul secției se efectuează radioterapie externă (realizată cu un accelerator liniar aflat în apropierea pacientului), radioterapie internă (sursa de radiații fiind poziționată în interiorul corpului, în proximitatea tumorii), utilizând metodele contemporane de planificare, în concomitență cu monochimioterapia, a tumorilor maligne ale organelor genitale feminine, a unor tumori ai regiunii pelvisului.
Tratamentul se efectuează cu scop definitiv, paliativ, în plan combinat și complex.
Radioterapia externă se efectuează conform metodei 3D conformațională, la acceleratoare liniare CLINAC DHX și Vital Beam, prin metode contemporane de planificare 3D CRT și tratament individual.
Din 2024, se efectuează brahiterapia HDR ghidată imagistic 3D prin CT la aparatul Bravos cu sursele de iradiere 192Ir, este o formă de iradiere internă, folosită în cancer de col uterin, cancer de endometru și cancer de vagin și în recidiva cancerelor ginecologice. Acest tratament îi permite medicului să folosească țintit o doză mare de radiații, într-un timp scurt, asupra unei zone delimitate din corp cu aplicatorul în poziție. Astfel este limitată iradierea țesuturilor sănătoase aflate în proximitatea tumorii .
Până în 2024 , Brahiterapia se efectua după metoda convențională 2D la aparatul Gamma Med Plus 3/24 HDR cu sursele de iradiere 192Ir.
Medicii participă activ în cercetări științifice la nivel național și internațional, ce au legătură cu domeniul radioterapic.
În cadrul secției colaboratorii sunt implicați în procesul de revizuire a PCN și instituționale, și a ghidurilor clinice. Participă în proiecte educaționale, cursuri de perfecționare continuă, congrese și conferințe naționale și internaționale.