Secția reabilitare medicală și medicină fizică

Secţia activează în cadrul Institutului Oncologic din anul 1982 și a fost fondată de doctorul habilitat în ştiinţe medicale, profesorul Iacov Camîşov.

Tumorile maligne de diferită localizare nu numai aduc adeseori la invalidizarea pacienţilor, ci şi necesită efectuarea multiplelor cure de tratament agresiv (chimio- şi radioterapia, intervenţii chirurgicale masive), care nemijlocit afectează starea psihosomatică a pacientului,  alterând calitatea vieţii lui.

Reabilitarea medicală are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, restabilirea funcţiilor pierdute şi reîncadrarea cât mai amplă în activitatea socială.

Aceasta presupune un program complex de asistență medicala, care stimulează potențialul funcțional al pacientului pentru ca el să ajungă la un nivel de activitate socio-profesională satisfăcătoare pentru categoria sa de vârsta, sex și pregătire.

Colaboratorii secției Reabilitare medical și Medicină fizică:

  1. Liliana Prodan – șef de secție, medic categoria superioară boli interne și reabilitare,
  2. Steluța Nițelea – medic oncolog, categoria superioară,
  3. Heghea Alla – asistent șef, categoria superioară fiziokinetoterapie,
  4. Irina Țiganu – kinetoterapeut, categoria întâi,
  5. Zaim Vitalie – asistent medical fiziokinetoterapeut, categoria superioară,
  6. Ludmila Ungurean – asistentă medicală fiziokinetoterapie, categoria superioară,
  7. Natalia Leahu- asistentă medicală fiziokinetoterapie, categorie superioară,
  8. Nina Boienjiu– soră economă.

Pe parcursul anilor 2023-2024, secția Reabilitare medicală și Medicină fizică s-a bucurat de lărgirea spațiilor pentru desfășurarea activității, s-au îmbunătățit condițiile de acordare a asistenței medicale specializate. Cu susținerea finanțatorilor  de la OMS, UNFPA, Clubul Internațional al Femeilor din Moldova s-a procurat mobilier nou pentru birouri și saloane, tehnică de birou, două mese de masaj, un aparat modern de limfodrenaj pneumatic pentru tratarea pacienților cu limfedem (edem limfatic).

În secție a fost amenajat cabinetul psihologului, unde pacienții pot beneficia de consiliere psihologică, psihoterapie, psihocorecție. Statutul psihoemoțional joacă un rol important în recuperarea eficientă a pacienților oncologici și a supraviețuitorilor de cancer.

Reabilitarea medicală a pacienților oncologici, după tratament radical include:

  • Tratament kinetoterapic (imobilizări, posturări, relaxări musculare izometrice, exerciții fizice, masaj).
  • Tratament fizioterapic (electroterapie, magnetoterapie, aerosoloterapie, laseroterapie) .
  • Tratament medicamentos (de substituție, simptomatic, al maladiilor concomitente).
  • Masaj curativ, de limfodrenaj.
  • Psihoterapia și psihocorecția.
  • Terapia ocupațională (activități fizice adaptate).

Aceste metode pot fi aplicate la diferite etape de tratament specific anticanceros cu scopul de a minimiza efectul advers al radio-chimioterapiei, prevenirea complicaţiilor chirurgicale, apariţia stărilor de depresie şi anxietate. Medicii secţiei, în dependenţă de specificul patologiei, tratamentul radical aplicat precedent, starea psihosomatică a pacientului alcătuiesc programe individuale de reabilitare.

Tratamentul de reabilitare se aplică:

  • Cât mai precoce;
  • Individualizat;
  • Complex;
  • Cu implicarea echipei medicale multidisciplinare .

Curele de tratament sunt alcătuite individual, în conlucrare de un colectiv de specialişti bine pregătit (reabilitologi, oncologi, internişti, fizioterapeuţi, psihologi). Circa 1600-1800 pacienți  de tratament de reabilitare anual. Pe parcursul anului 2023, au fost consultați 5729 pacienți și au primit tratament de reabilitare 1870 pacienți oncologici.

Din mai 2023, în secția Reabilitare medicală și Medicină fizică se efectuează tratamentul decongestionant complex al limfedemului membrelor la pacienții oncologici (limfodrenaj manual, limfodrenaj pneumatic intermitent, bandajare compresivă multistrat),  conform standardelor internaționale în domeniu.

Pentru pacientele cu cancer mamar, care au suportat mastectomie, asigurăm eliberarea exoprotezelor mamare și accesoriilor.

Specialistul kinetoterapeut evaluează și educă pacientele mamologice din primele zile după tratamentul chirurgical, pentru restabilirea funcției umărului, efectuarea gimnasticii curative speciale.

IMSP Institutul Oncologic dezvoltă, realizează și promovează Programul Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025. Obiectivul specific IV prevede  Dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare şi asigurarea accesului pacienţilor cu cancer la aceste servicii.

Pacienţii oncologici și supraviețuitorii de cancer pot beneficia de tot complexul de proceduri pentru a depăşi mai uşor problemele  de sănătate.


Dr. Liliana Prodan Șef secție

Tel: 022-852-616