Secție oncologie radiologică II

Este o unitate structurală a IMSP Institutul Oncologic, instituită în conformitate cu Regulamentul și Organigrama Instituției, aprobate de Fondator.

Radioterapia a suferit un proces continuu de modernizare pentru a realiza cât mai eficient scopul propus: administrarea cât mai precisă a unei doze de iradiere în volumul țintă  (tumora), cu limitarea relativa a iradierii țesuturilor sănătoase din jur.

În cadrul secției se efectuează radioterapie externă (realizată cu un accelerator liniar aflat în apropierea pacientului). Tratamentul se efectuează cu scop definitiv, paliativ, în plan combinat și complex.

Radioterapia externă se efectuează conform metodei 3D conformațională, la acceleratoare liniare  CLINAC DHX și VITAL BEAM, prin metode contemporane de planificare 3D CRT și tratament individual. 

 – Medicii participă activ în cadrul cercetărilor științifice și implementarea inovațiilor în practică la nivel național și internațional, care  au legătură cu domeniul radioterapic. 

– Organizează procedurile de planificare, realizează și monitorizează  tratamentul radiant în conformitate cu procedurile și PCN/PCI în vigoare.

– Participă la consultarea pacienților în cadrul comisiilor multidisciplinare, stabilirea diagnosticului și elaborarea planului de tratament specific.

  • În cadrul secției, colaboratorii ei sunt implicați în procesul de  revizuire a PCN instituționale și ghidurilor clinice. Participă în proiecte educaționale, cursuri de perfecționare continue, congrese și conferințe naționale și internaționale. 

Secția Oncologie Radiologică II a fost fondata în anul 1990, având  o capacitate de 50 paturi. La moment  secția dispune de 30 de paturi. În cadrul secției activează  specialiști de performanța înaltă, care sunt antrenați în specializări în domeniu, atât pe teritoriul țării, cât și peste hotarele ei.

Secția se încadrează în realizarea Misiunii IMSP IO : de a contribui la menținerea și ameliorarea nivelului de sănătate a populației prin prestarea serviciilor medicale specializate, calitative, pacienților afectați de maladii oncologice, la nivelul asistenței medicale specializate de ambulatoriu și asistenței spitalicești atât în plan metodic consultativ, curativ, cât și științific.

Profilul secție – tratamentul tumorilor solide, tumorilor glandei mamare, tumorilor mediastinului, tumorile capului și gâtului, tumorilor creierului ș.a.