Evenimentul a fost organizat cu participarea a peste 150 medici oncologi, oncoginecologi și medici obsetricieni-ginecologi. În deschiderea ședinței, dl Victor Eftodii, președinte al Societății Oncologilor din Republica Moldova, d.h.ș.m., a menționat că a devenit deja o tradiție organizarea unor ședințe comune a Societății Oncologilor cu participarea membrilor societătilor a altor specialități și discuții pe marginea problemelor comune de diagnostic, tratament, reabilitare și supraveghere a maladiilor oncologice cu diferite localizări.
Genericul ședinței actuale este argumentat prin tendința de creștere, de depistare tardivă la nivel înalt a maladiilor oncoginecologice și reiese din necesitatea conlucrării cu medicii obstetricieni ginecologi în problemele depistării precoce a stărilor precanceroase ginecologice, pe motivul binecunoscutei afirmații, precum că chezășia succesului în oncologie constă în depistarea precoce a maladiilor oncologice.
Un rol important în prevenirea îmbolnăvirii și depistării la timp a cancerului cervical revine screening-ului cu prelevarea citologiei, care se efectuează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 ani, la intervalul de 3 ani. Despre aceasta s-a vorbit în raportul respectiv, în care a fost menționat că Programul de Sceening în Republica Moldova necesită a fi desfășurat în conformitate cu prevederile Standardului Național al Procedurilor Operaționale privind Sceening-ul Cervical.
O componentă importantă în diagnosticul leziunilor precanceroase ale colului uterin sunt colposcopia și biopsia, care se recomandă în cazurile când în cadrul screening-ului se apreciaza stări nenormale ale testului Babeș-Papanicolau, al unui rezultat pozitiv la testarea HPV, sau dacă există suspiciuni de patologie cervicală la consultul ginecologic.
Un interes deosebit a prezentat raportul consacrat actualităților în diagnosticul și tratamentul tumorilor ovariene Bordenline, care reprezintă tumori epiteliale cu malignitate joasă și prognostic relativ mai bun comparativ cu tumorile maligne invazive, iar de unii autori sunt considerate intermediare între tumorile benigne și maligne.
De asemenea, a fost prezentată o informație despre examenul citologic în mediul lichid sau testul Babeș-Papanicolau, care evaluează starea de sănătate a colului uterin prin examinarea la microscop a celulelor recoltate, acesta fiind unul din cele mai importante teste diagnostice pentru depistarea displaziei și a cancerului de col uterin.
În continuare, dl Mircea Sofroni, oncoginecolog, profesor universitar, a menționat unele dificultăți în diagnosticul și tratamentul maladiilor oncologice în ginecologie, inclusiv cu prezentări de cazuri clinice concrete, condiționate de gravitate și cu indicarea unor posibilități reale de evitare a erorilor prin sporirea vigilenței oncologice.
Domnul Iurie Dondiuc, obstetrician ginecolog, conferențiar universitar, a informat auditoriul despre rolul Societății de Coposcopie și Patologie Cervicală în coordonarea activităților de diagnostic și tratament a patologiilor colului uterin.
În încheiere, profesorul universitar Valentin Friptu, președinte al Asociației Medicilor Obstetricieni Ginecologi, a menționat importanța unor asemenea întruniri comune și a atras atentia la necesitatea conlucrării medicilor obstetricieni genicologi cu oncoginecologii, sporiirii vigilenței oncologice și trimiterii la timp a pacientelor cu suspecții la maladii oncoginecologice la IMSP Institutul Oncologic.