În perioada 10-11 mai 2022, echipele de cercetători din cadrul IMSP Institutul Oncologic, Chișinău și Institutul Regional de Oncologie, Iași parteneri pentru punerea în aplicare a proiectului „Rețeaua de excelență privind diagnosticul și cercetarea cancerului pulmonar”, Cod proiect 2SOFT/1.2/207, au organizat și participat la Sesiunile de training și la Seminarele comune pentru stabilirea protocoalelor de cercetare. Aceste activități sunt parte componentă a pachetului de lucru GA3 din proiect și țin de integrarea și consolidarea capacităților clinice regionale într-o rețea de excelență pentru diagnosticul clinic și gestionare a cancerului pulmonar.
Scopul training-urilor a constat în anularea decalajului practic în diagnostic și management al cancerului pulmonar prin consolidarea capacităților axate pe cercetare și dezvoltare multidisciplinară cu integrarea în cercetare, dezvoltare și practică medicală pentru ambii parteneri.
Agenda de activitate a training-ului a cuprins subiecte, precum: Stabilirea tehnicii de extracție a ADN atât pentru țesutul fixat în formalină și încorporat în parafină (FFPE), cât și pentru biopsia lichidă; Validarea testării mutațiilor EGFR în cancerul pulmonar utilizând atât probe FFPE, cât și biopsie lichidă; Optimizarea, implementarea și validarea tehnicii NGS pentru testarea mutațiilor și fuziunilor genelor; Baza de date care include datele de calitate a probelor biologice, rezultatele testelor RT-PCR, rezultatele NGS și datele clinice ale subiecților incluși în studiu.
Rezultatele activităților de cercetare, pentru fiecare partener în parte, au constituit subiectul discuției în cadrul Seminarele comune pentru stabilirea protocoalelor de cercetare. Schimbul de opinii pe marginea subiectelor abordate vor asigura o cooperare reciproc avantajoasă în identificarea și introducerea tehnologii ”state of art”, crearea și dezvoltarea unei rețele de cercetare clinică transfrontalieră și de diagnostic în domeniul cancerului pulmonar.
Proiectul este finanțat în cadrul Programului RO-MD 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), cofinanțat de către parteneri și contribuie la crearea unei rețele comune de cooperare transfrontalieră în cercetarea moleculară.