✅IMSP Institutul Oncologic solicită suportul societății civile de a participa la activitățile de interes public desfășurate în scopul facilitării accesului populației la servicii medicale prestate. În cadrul acestei activități, accentul se pune pe susținerea și sprijinul vizitatorilor/pacienților, facilitându-le parcursul complex către serviciile de investigații, consultații, diagnostic și tratament a cancerului – „pacient navigator”.
🏥Anual se înregistrează circa 10000 cazuri noi de cancer, iar la evidență Conform Cancer Registru sunt circa 65000 pacienți. Deși cancerul ocupă locul 2 în structura îmbolnăvirilor și mortalității în Republica Moldova reprezentând 12% , totuși are un impact major asupra vieții persoanei, familiilor, societății. Institutul Oncologic este unica Instituție Publică care acordă asistență complexă de screening, diagnostic, tratament complex (chirurgical, chimioterapie, radioterapie, hematologie), reabilitare, suport psihologic, paliație. Aceasta implică o activitate intensă a instituției. În așa fel, în Policlinica Institutului Oncologic în anul 2022 au fost înregistrate circa 231 mii vizite (din ele 55500 vizite primare), au fost internați pentru tratament circa 29000 pacienți. Activitatea IMSP IO este desfășurată pe fundalul situaţiei economice, sociale, demografice (migrație, îmbătrânire) și suntem în căutare de soluții de adoptare a unui model de îndrumare a vizitatorului/pacientului și suntem încrezători că va contribui la îmbunătățirea accesului la servicii, calitatea îngrijirilor și sporirea satisfacției pacienților.
🔰Astfel, IMSP Institutul Oncologic invită voluntari pentru activitățile legate de susținere și îndrumare a vizitatorilor și pacienților oncologici (participare benevolă la oferirea de servicii de îndrumare):
1️⃣Ghidarea către cabinetul medical, către cabinetele de investigații și analize medicale, ulterior la cele de recepționare a rezultatelor;
2️⃣Comunicarea empatică cu vizitatorii/pacienții pentru asigurarea unei programări ori vizite repetate;
3️⃣Orientare terapeutică în oferirea sprijinului emoțional, ș.a.
✅Vă informăm că în ultima perioadă, problematica rândurilor de așteptare la vizita specialiștilor a fost abordată complex și sunt deja și unele rezultate:
➖Transparentizarea rândurilor și afișarea în locuri publice + pe pagina web (https://onco.md/informatia-privind-programarea-pentru-consultatie-in-birourile-specialistilor-de-profil-in-cadrul-centrul-consultativ-diagnostic-si-spitalizare-primara-la-data-de-20-10-2023/);
➖Prioritizarea examenului SIP CT și IRM, crearea programului pacient oncologic. Aceasta a permis reducerea rândului de așteptare de la 45 zile la 14 zile (http://www.cnam.md/?&page=46&news=1537);
➖Adăugarea unor cabinete suplimentare la localizări cu rând de așteptare;
➖Prioritizarea la consultații și investigații a pacientului oncologic primar;
➖Intenționăm eliberarea unor medicamente oncologice prin mecanism compensat;
➖Deconcentrarea screeningului colorectal, efectuarea pilotării screening iFOB și efectuarea colonoscopii screening la Bălți, CRDM (https://onco.md/evenimentul-de-lansare-a-procesului-de-pilotare-a-screeningului-cancerului-colorectal-prin-testarea-ifob/);
➖Demararea procesului depistării precoce a cancerului mamar și pilotarea în 4 centre regionale la Bălți, Ungheni, Căușeni și Chișinău (CRDM) unde vor fi selectate și invitate femeile eligibile pentru efectuarea examenului clinic, la necesitate ecografia glandelor mamare, mamografie, iar centrul de referință este în IMSP Institutul Oncologic(https://www.facebook.com/100075906488841/posts/352138750659672/?app=fbl).
‼️Realizarea nemijlocită a procesului de navigare a vizitatorilor/pacientului, va fi efectuată în baza unui contract de voluntariat, iar activitatea de îndrumare va fi realizată printr-o instruire de inițiere a activității medicale oncologice și va fi coordonată cu specialiștii Institutului Oncologic.
✅Persoanele interesate vor prezenta la adresa mun. Chișinău, str. N. Testemițanu 30, următoarele acte:
1️⃣Scrisoare de intenție/motivație din partea organizației/persoanei.
2️⃣CV-ul organizației/persoanei;
3️⃣Participarea ca voluntar, pe baza consimţământului liber exprimat;
4️⃣Copia buletinului de identitate.
✔️Opțional: Recomandări.
🔰Persoana responsabilă: Veronica Ciobanu, vicedirector asistență consultativă.
🔰Informații suplimentare la tel.: 022 852-303