Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este sărbătorită anual pe 17 mai cu scopul de a spori gradul de conștientizare a problemelor de sănătate apărute din cauza tensiunii arteriale ridicate – principala cauză de deces prevenibil la nivel mondial.
Tema din anul curent se va axa pe creșterea gradului de conștientizare, în deosebi, în țările cu venituri mici și medii, despre importanța controlului timpuriu și metodele precise de măsurare a tensiunii arteriale: „Măsurați-vă cu precizie tensiunea arterială, controlați-o, trăiți mai mult”. Creșterea gradului de conștientizare a consecințelor provocate de hipertensiunea arterială și a necesității controlului timpuriu a devenit și mai importantă, deoarece gestionarea hipertensiunii reduce riscul apariției evenimentelor adverse și a mortalității sporite din cauza COVID-19.
Principala cauză de deces în Republica Moldova, constituie bolile sistemului circulator. Mortalitatea populației din cauza bolilor aparatului circulator în anul 2020 a constituit în cifre absolute – 22890 cazuri (sau 649,3 cazuri de decese la 100 mii de locuitori), fiind în creștere comparativ cu a.2019, când s-au înregistrat 21519 decese (sau 608, 4 cazuri la 100 mii locuitori).
Cu să măsurăm corect tensiunea arterială?
Tensiunea arterială se măsoară cu ajutorul unui tensiometru. Astfel, înainte de a aplica tensiometru pe braț:
Odihniți-vă 5 minute, înainte de a vă măsura tensiunea. Chiar și lucru la birou conduce la creșterea tensiunii arteriale cu 5-6 coloana de mercur (mm Hg);
Nu consumați tutun și cafea timp de 1 oră înainte de măsurarea TA;
Nu măsurați tensiunea, când simțiți nevoia imperioasă de a merge la WC. Vezica urinară plină poate duce la creșterea TA cu aproximativ 10 mm Hg;
Măsurați TA în poziție așezat cu spatele drept;
La folosirea unui tensiometru pentru încheietura mâinii , țineți manșeta la nivelul inimii. În cazul unui tensiometru pentru braț, manșeta se poziționează pe braț, mai sus de încheietura cotului
Nu vorbiți și nu vă mișcați în timpul măsurătorii. Vorbitul poate crește TA cu aproximativ 6-7 mm Hg;
Așteptați cel puțin 1 minut interval între 2 măsurători. În cazul în care există o diferență de 5 mm Hg sau mai mult între cele doua rezultate, faceți a 3-a măsurătoare;
Nu veți consuma, în ziua măsurării, un medicament care provoacă secreția de adrenalină (ex: Epinefrina din descongestionantele nazale).
Factorii de risc pentru declanșarea hipertensiunii arteriale pot fi clasificați în două mari categorii:
Care nu pot fi modificați, cum ar fi vârsta, sexul rasa și ereditatea,
Modificabili, factori ce țin de comportament și stilul de viață, inclusiv:
Regimul alimentar bogat în grăsimi, sare, prăjeli și dulciuri rafinate;
Consumul excesiv de alcool, obezitatea, lipsa activității fizice, fumatul, stresul.
Cum contribuim la reducerea presiunii arteriale?
Adoptarea unui mod de viață sănătos, ce presupune limitarea consumului de alcool, abandonarea fumatului, creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică, menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare și abordarea nutrițională DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), pentru prevenirea HTA.
Uneori însă aceste măsuri nu sunt suficiente și mai ales în cazul pacienților vârstnici devine vitală asocierea tratamentului medicamentos. De cele mai multe ori tratamentul va include combinarea mai multor clase de medicamente și o monitorizare constantă a tensiunii pentru verificarea eficacității tratamentului și la necesitate ajustarea lui. Vă recomandăm să purtați tensiometrul cu Dvs.
Hipertensiunea și cancerul
Apropo de „competiția” între bolile cardiovasculare și cancerul. Se pare că o parte din cazurile de cancer ar putea fi în legătură cu hipertensiunea arterială. Astfel, hipertensiunea arterială a fost asociată cu un risc crescut de cancer și deces prin cancer. Deși, creșterea absolută a riscului a fost modestă (3%) , ea este semnificativă din punct de vedere clinic datorită frecvenței crescute a hipertensiunii în rândurile populației. La bărbații hipertensivi s-a observat o creștere semnificativă statistic a incidenței cancerului oral, oral, colorectal, pulmonar, vezical, renal și cutanat, iar la femei o creștere a frecvenței cancerului de ficat, pancreas, cervical, endometrial, și a melanomului malign .
Legătura dintre hipertensiune și cancer a fost identificată în mai multe studii științifice medicale, ceea ce crează premisele ca prevenția primară cardiovasculară să poată contribui la scăderea riscului de cancer. Mai mult, odată diagnosticat cu o malignitate, pacientul oncologic trebuie să beneficieze de un control bun al tensiunii pentru a maximiza supraviețuirea.
Este posibil ca hipertensiunea să fie expresia unui stil de viață nesănătos, (care este factor de risc comun atât pentru cancer, cât și pentru bolile cardiovasculare) sau să fie parte din sindromul metabolic (care se știe că este asociat cu un risc crescut de cancer).
Totodată, pacientul hipertensiv merge mai frecvent la medic, ceea ce poate crește probabilitatea diagnosticului unei malignități subclinice.