×
Meniu

Ziua Mondială a Hipertensiunii arteriale

Anual,  pe data de 17 mai marcăm Ziua mondială a hipertensiunii arteriale, scopul evenimentului fiind sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate apărute din cauza tensiunii arteriale ridicate — principala cauză de deces care poate fi prevenită, la nivel mondial.     

     În acest an, tematica evenimentului este „Măsurați-vă cu precizie tensiunea arterială, controlați-o și trăiți mai mult”axându-se pe creșterea gradului de conștientizare, îndeosebi în țările cu venituri mici și mijlocii, a importanței controlului timpuriu și a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale.
     Creșterea gradului de conștientizare a consecințelor provocate de hipertensiunea arterială și a necesității controlului timpuriu a devenit și mai importantă, deoarece gestionarea hipertensiunii reduce riscul apariției evenimentelor adverse și a mortalității sporite din cauza COVID-19.
     Prevenirea HTA, a atacului de cord, a accidentului vascular cerebral, a bolilor renale, precum și educația, consilierea pentru sănătate sunt obiective importante și reale pentru a fi atinse în țara noastră.
sursa: ansp.md