×
Meniu

ȘEDINȚA COMUNĂ A SOCIETĂȚII ONCOLOGILOR ȘI ASOCIAȚIEI CHIRURGILOR

La 28 iunie 2019 a avut loc o ședință comună a Societății Științifico-Practice a Oncologilor din Republica Moldova și Asociației Chirurgilor  “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova cu genericul “ Depistarea precoce și posibilități moderne de tratament în cancerul colorectal”.  La eveniment au participat medici chirurgi, medici oncologi, inclusiv oncologi chirurgi, oncologi radiologi, oncologi medicali și specialiști în diverse domenii medicale.

Tema abordată și discutată este argumentată prin faptul, că tumorile maligne colorectale sunt situate pe primul loc în structura maladiilor oncologice în Republica Moldova, fiind urmate de cancerul glandei mamare și cel al pielii.

Cu referință la posibilitățile de depistare precoce, s-a menționat rolul screeningului cancerului colorectal efectuat în Centrul de screening colonoscopic  amplasat în IMSP Institutul Oncologic și a fost prezentată o informație  despre videocolonoscopie vs colonoscopia virtuală  în aprecierea limitelor  posibilităților în diagnosticul  patologiilor colonului.

Au fost prezentate rapoarte ample referitor la situația actuală în diagnosticul acestei maladii, metodele de tratament și rezultatele tratamentului. Anual, în lume se inregistrează 1,2 milioane

cazuri noi de cancer colorectal și decedează  circa 700 mii pacienți.

În Republica Moldova sunt înregistrați  anual circa 1200, inclusiv în stadiile I  și II circa 40 %, restul 60 % – în stadiile III și IV. În total, în R. Moldova sunt la evidență circa 6 mii pacienți cu cancer colorectal și decedează anual circa 900 bolnavi. Supravețuirea generală de 5 ani și peste

constituie circa 40 %.

S-a menționat că tratamentul cancerului colorectal reprezintă un proces complex, care depinde de localizare, dimensiunile tumorii, starea generală a pacientului, structura morfologică a tumorii ș.a. Pentru cancerul colorectal tratamentul chirurgical poate fi de prima linie sau ca urmare a radioterapiei și/sau chimioterapiei preoperatorii. De asemenea, poate fi administrat tratament suplimentar chimioterapic sau radioterapic postoperator  pentru a diminua riscul de recidive și metastazare, sau pentru a trata cancerul care deja s-a extins în afara colonului sau a rectului, inclusiv chmioterapia țintită.

După prezentarea rapoartelor preconizate, în luările de cuvânt vorbitorii s-au referit la faptul că asemenea întruniri și discuții comune cu oncologii sunt foarte binevenite și utile, în contextul necesității efectuării unui tratament complex pacienților cu tumori colorectale. În continuare, dl Victor Eftodii, președintele Societății Oncologilor a specificat că o conduită terapeutică cât mai corectă și argumentată în oncologie, inclusiv în cancerul colorectal, poate fi apreciată numai cu participarea chirurgului, radioterapeutului și chimioterapeutului. Deasemenea, dumnealui a menționat că în cazul tratamentului chirurgical a cancerului în alte instituții medicale, în afara IMSP Institutul Oncologic, toți pacienții, după operație necesită a fi îndreptați, în mod obligatoriu, la IMSP Institutul Oncologic pentru aprecierea conduitei ulterioare a tratamentului, efectuarea terapiei necesare și pentru a fi înregistrați în Cancer Registru Republican.

În încheiere, dl Eugen Guțu, președinte a Asociației Chirurgilor a menționat necesitatea conlucrării chirurgilor cu specialiștii oncologi, în scopul efectuării unui tratament complex, optimal și la timp la toți pacienții oncologici, operați în alte instituții medicale,  mulțumind raportorilor pentru prezentarea unor informații foarte utile atât din punct de vedere științifico-teoretic, cât și practic, și la toți colegii prezenți pentru participare.