×
Meniu

Asigurarea accesului pacienților primar oncologici la investigații de înaltă performanță

Una din nevoile concrete, identificate în vederea îmbunătățirii accesului la diagnostic al persoanelor primar depistate cu maladii oncologice, este perioada îndelungată la anumite servicii de diagnostic – Investigații de Înaltă Performanță (SIP). Analiza datelor și informațiilor denotă că, timpul de așteptare la investigații SIP pentru un pacient oncologic primar, în mediu este de 45 zile. 

Impactul acestei perioade de așteptare duce la un disconfort psihologic al pacientului și familiei acestuia, de asemenea poate duce la avansarea procesului neoplazic sau complicarea acestuia cu alte stări de sănătate, urgente, ceea ce impune pacientul să aleagă dintre instituția de stat și cea privată (achitarea costurilor individual).

Disponibilitatea serviciilor de diagnostic SIP, conform Protocoalelor Clinice Naționale pe localizări pentru persoanele cărora le-au fost depistate pentru prima dată maladii oncologice, precum Tomografia Computerizată (TC) și Imagistica prin Rezonanța Magnetică  (IRM) a reprezentat consolidarea capacității sistemului de sănătate de a răspunde nevoilor pacienților primari oncologici prin dezvoltarea unui acces rapid și echitabil la servicii de diagnostic, înainte de inițierea tratamentului specializat oncologic.

Astfel, în baza biletului de trimitere (formular 027/e) eliberat de către medicul specialist de profil oncolog din cadrul Centrul Consultativ Diagnostic, IMSP Institutul Oncologic, pacientul este programat și îndrumat la investigație de înaltă performanță la unul dintre următorii prestatori, precum: Centrul de Diagnostic Medical “Magnific”, mun. Bălți (CT, IRM), Imunotehnomed, mun. Cahul (CT, IRM), Anamed-Centru, mun. Comrat (CT, IRM), IMSP Centrul Republican de Diagnosticare  Medicală (CT, IRM), Centrul Medical “Excellence” (CT), Centrul Medical “Magnamed”(CT, IRM), Centrul Diagnostic “Euromed” (CT, IRM), Centrul de Diagnostic German (CT, IRM)   Determinarea gradului de răspândire al procesului malign.

Unul dintre componentele relevante la eliberarea trimiterii-extras 027/e la SIP, inclusiv  pentru diagnostic și  determinarea gradului de răspândire al procesului malign, sunt:

  1. Diagnostic confirmat morfologic (citologic/histologic).
  2. Diagnostic oncologic sugestiv clinico-imagistic.
  3. Tumori toraco-abdominale, regiunea cap/gât, tumori ale organelor bazinului mic și alte localizări pentru inițierea tratamentului chirurgical.
  4. Determinarea gradului de răspândire al procesului malign.

 

Accesul organizațional la serviciile de diagnostic SIP în CCD al IMSP IO este pus în aplicare începând cu data de 01.06.2022.