×
Meniu

Astăzi este marcată Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități

Astăzi, 3 decembrie, este marcată Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități. Aceasta zi își propune sensibilizarea populației în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea drepturilor acestora. Conform datelor Biroului Național de Statistică din anul 2018 în Republica Moldova sunt peste 180 mii de persoane cu dizabilități, inclusiv 11,7 mii copii cu vârsta de până la 17 ani.

Persoanele cu dizabilități reprezintă circa 7 la sută din populaţia cu reședință obișnuită a ţării.  Potrivit datelor BNS, persoanele cu dizabilităţi reprezintă 6,6% din populaţia totală a ţării cu reședință obișnuită, iar copiii cu dizabilităţi constituie 1,8% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova. În medie, la 10 mii locuitori revin 656 persoane cu dizabilităţi, iar la 10 mii copii în vârstă de 0-17 ani revin 180 copii cu dizabilităţi. Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilitate se încadrează în categoria celor cu dizabilitate severă.

Peste un miliard de oameni suferă de dizabilităţi în întreaga lume, iar tendinţele globale, cum ar fi că există o creştere a prevalenţei dizabilităţii.

Este cunoscut faptul că persoanele cu dizabilităţi au o sănătate mai precară, performanţe educaţionale mai scăzute, o participare economică mai scăzută şi un grad mai mare de sărăcie decât persoanele fără dizabilităţi. Odată cu intrarea în vigoare a Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Persoanelor cu Dizabilităţi (CRPD), atenţia s-a concentrat pe modalităţile de combatere a discriminării, pe promovarea accesibilităţii şi a incluziunii, precum şi pe promovarea respectului pentru persoanele cu dizabilităţi. Creșterea prevalenței diabetului, bolilor cardiovasculare (bolilor de inimă și AVC-urilor), a afecțiunilor mintale, a cancerului și a bolilor aparatului respirator, observată în toate zonele lumii, va avea un efect profund asupra dizabilității. Se estimează că reprezintă 66,5% din totalul anilor în care s-a trăit cu dizabilitate în țările cu venit scăzut și mediu. Sondajele naționale prezintă o imagine mai detaliată a tipurilor de afecțiuni asociate dizabilităților:

■ Într-un sondaj al populației al persoanelor cu dizabilități (de toate vârstele), s-a raportat că cele mai comune afecțiuni asociate cu dizabilitatea sunt:

artroza, dorso-lombalgia, deficiențele de auz, hipertensiunea arterială, bolile de inimă, astmul și deterioarea de văz, urmate de pierderea auzului din cauza zgomotului, deterioararea de vorbire, diabet, AVC, depresie și demență. Modelul varia în funcție de vârstă și gradul de dizabilitate.

■ În diferite țări dizabilitatea este definită, de exemplu,  pentru adulții cu dizabilități în vârstă de 15 ani și peste, cele mai răspândite afecțiuni asociate cu dizabilitatea sunt artroza, dorso-lombalgia și deteriorarea auzului. Alte afecțiuni includ bolile de inimă, afecțiuni de ţesut moale cum ar fi bursita și fibro-mialgia, tulburări afective, astmul, deteriorarea auzului și diabetul. În rândul copiilor cu vârste între 0-14 ani, majoritatea celor mai comune afecțiuni sunt cele asociate cu dificultățile de învățare. Acestea includeau dizabilități de învățare, și anume autismul și deficiențele de atenție (cu sau fără hiperactivitate), precum și o prevalență ridicată de astm și probleme de auz.

■ Un studiu OEDC efectuat în Statele Unite cu privire la primele 10 condiții asociate cu dizabilitatea au descoperit că reumatismul este cauza principală în rândul persoanelor în vârstă, reprezentând 30% dintre adulții cu vârsta de peste 65 de ani care au raportat limitări în “activitățile lor zilnice”. Afecțiunile cardiace erau pe locul doi, reprezentând 23%. Celelalte condiții dizabilizante principale erau hipertensiunea arterială, afecțiunile coloanei vertebrale, diabetul, deteriorarea vederii, probleme cu plămânii și de respirație, fracturi, AVC-uri și probleme de auz. Se estimează că vor exista în continuare creșteri mari în cazul bolilor netransmisibile asociate cu YLD în regiunile în curs de dezvoltare rapidă. Mai mulți factori ajută la explicarea acestei tendințe crescătoare: îmbătrânirea populației, reducerea bolilor infecțioase, fertilitatea scăzută și stilurile de viață în schimbare asociate cu tutunul, alcoolul, dieta și activitatea fizică.

Pornind de la principiul drepturilor egale și inalienabile ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, IMSP Institutul Oncologic promovează  politici de egalitate a șanselor de realizare a dreptului la sănătate pentru fiecare pacient, indiferent de nivelul de dizabilitate.

La intrare în staționar, cât și la intrarea în CCD a IO, la Unitatea Primiri Urgențe (UPU)  au fost amenajate  pandusuri pentru persoanele cu dizabilități. În afară de acesta, IMSP IO dispune de condiții contemporane, comode pentru deplasarea în cadrul instituției. Au fost date în exploatare lifturi noi, vaste și încăpătoare, unde ușor pot intra atât pacienții în scaune cu rotile, cât și însoțitorii lor.

Institutul Oncologic este responsabil și în a asigura la toate scrutinele electorale condiţii adecvate pentru exercitarea dreptului la vot a persoanelor cu dizabilități, misiune îndeplinită cu success.