×
Meniu

Felicităm echipa de chirurgi a secției Gastrologie cu una din cele mai complicate intervenții chirurgicale pe stomac!

În această toamnă, la IMSP Institutul Oncologic, echipa de chirurgi a secției Gastrologie a efectuat una din cele mai complicate intervenții chirurgicale la stomac – Extirparea bontului gastric pe motiv de cancer de bont gastric.

Acestei intervenții a fost supus un pacient de 63 de ani care în 1980 a suferit rezecție gastrică Billroth II pe motiv de boală ulceroasă, iar în iulie 2019 a fost diagnosticat cu cancer al bontului gastric în urma unei endoscopii cu biopsie, care a confirmat diagnosticul histologic de adenocarcinom. În lipsa datelor clinice și imagistice de metastaze la distanță, s-a decis aplicarea tratamentului chirurgical.

Intervenția chirurgicală a constat în extirparea bontului gastric cu reconstrucție digestivă Roux-en-Y și a avut un rezultat radical. La operația care a durat 2, 5 ore, a participat următoarea echipă de medici oncologi: Antoci Lilian, Mednicov Lorena, Gherasim Mihaela (chirurgi) și Butnaru Oxana (anesteziolog).

Dificultatea actului chirurgical la acești pacienți este cauzată de procesul aderențial după operația precedentă. În cazul de față, pe lângă rezecția gastrică, bolnavul mai suportase în antecedente echinococectomie hepatica și colecistectomie.

Pe parcursul ultimilor 2 ani, în secția Gastrologie a Institutului Oncologic au fost efectuate astfel de intervenții la 3 pacienți cu cancer al bontului gastric.

Cancerul de bont este definit ca acel cancer gastric ce apare la peste 5 ani de la rezecția gastricã pentru o patologie benignă. Incidența cancerului de bont constituie 2,4-5% din cazurile de cancer gastric. Rezecția gastrică în antecedente este un factor de risc important pentru dezvoltarea unui cancer gastric pe bontul gastric restant. Studiile efectuate au arătat că pacientii care au suferit rezecție gastrică Billroth II au un risc mai mare de a dezvolta un cancer de bont, probabil datorită refluxului bilio-gastric și pancreatico-gastric mai intens în cazul acestei anastomoze. Pacieții cu rezecție gastrică în antecedente sunt expusi unui risc crescut de a dezvolta un cancer de bont gastric începând cu 8-15 ani post-rezecție, riscul crescând de 2-8 ori față de cel din populația normală. Din această cauză acesti pacienții trebuie investigați gastroscopic pentru a depista un cancer de bont într-un stadiu cât mai timpuriu.