×
Meniu

Institutul Oncologic comemorează persoanele decedate de SIDA în cadrul campaniei „Te privește! Privește pe fiecare! Testează-te la HIV”

Cu sloganul „Te privește! Privește pe fiecare! Testează-te la HIV” în cadrul campaniei sociale „Sfidează virusul, nu oamenii!” la data de 19 mai 2019 în republică va fi marcată Ziua  Internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, care oferă o oportunitate pentru sporirea nivelului de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV și populațiile cheie și reducerea nivelului de discriminare, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV pentru populație, inclusiv grupurilor cu risc sporit de infectare,  tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV, formarea durabilității serviciilor, consolidarea relațiilor intersectoriale, dezvoltare a parteneriatelor și  îmbunătățirii abilităților de mobilizare a comunităților în prevenirea HIV.

Sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA) este o maladie a sistemului imun determinată de infecția cu virusul imunodeficienței dobândite (HIV). Transmiterea acestui virus se face de la persoană la persoană prin sânge, derivate de sânge sau diferite secreții ale organismului. O persoană infectată cu HIV este vulnerabila datorită afectării severe a sistemului imunitar.

Legătura între infecția HIV și frecventa mai mare de apariție a anumitor cancere nu este pe deplin înțeleasă dar se rezumă în principal la afectarea severă a sistemului imunitar.

Principalele cancere asociate infecției HIV sunt:

– sarcomul Kaposi

– limfomul malign non-Hodgkin

– cancerul colului uterin

Mult mai rar, pacienții cu SIDA sau infectații HIV pot dezvolta și alte neoplazii printre care:

– angiosarcomul, cancerul anal sau al cavității bucale, cancerul hepatic, colorectal, testicular sau penian precum și cancere cutanate de tipul carcinoamelor bazale, scuămoase sau chiar melanoame.

Sarcomul Kaposi este cel mai frecvent cancer asociat SIDA și este mai frecvent la bărbați comparativ cu femeile. Sarcomul Kaposi este un tip de cancer de piele care tradițional se regăsea la pacienți vârstnici de descendență mediteraneană sau la pacienți transplantați. Actual, acest tip de sarcom se întâlnește frecvent la bărbații homosexuali infectați HIV și se datorează infecției cu virusul herpetic uman fenotipul 8 (HHV-8). Sarcomul Kaposi întâlnit la pacienții infectați cu HIV este cunoscut în literatura de specialitate drept Sarcomul Kaposi epidemic.

Localizarea leziunilor sarcomatoase este în general difuză interesând pielea, ganglionii limfatici, sau organe interne ca ficatul, splina, plămânii sau tubul digestiv.

Limfomul non-Hodgkin este o neoplazie a sistemului limfatic caracterizat printr-o creștere necontrolată a limfocitelor. Din multitudinea de fenotipuri de limfom non-Hodkin, pacienții infectați HIV prezintă frecvent afectare primitivă a sistemului nervos central sau a măduvei spinării sau se prezintă sub forma unui proces exudativ pulmonar(pleurezie) sau abdominal(ascită). Majoritatea acestor limfoame sunt de grad înalt sau intermediar.

Cancerul colului uterin: femeile infectate HIV prezintă un risc mai mare de a dezvolta neoplazii cervicale intraepiteliale (CIN), leziuni premergătoare cacerului colului uterin. Se asociază frecvent infecțiilor cu virusul papiloma (HPV).

Conform datelor UNAIDS, 77,3 milioane de persoane au  fost  infectate cu HIV  și 35,4 milioane au decedat de boli asociate SIDA,  de la începutul epidemiei. S-a redus numărul cazurilor noi de infecție cu HIV cu 47% comparativ cu anul 1996 și indicele mortalității determinate de SIDA cu 51% comparativ 2014, când au fost constatați indicii cei mai înalți. La nivel mondial, în 2017 trei persoane din patru își cunoșteau statutul HIV, patru din cinci persoane din care își cunoșteau statutul HIV au accesat tratamentul antiretroviral, supresiva virală fiind constatată la patru din cinci persoane care au accesat tratamentul antiretroviral.

În Republica Moldova infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populaţiei cheie – persoane utilizatoare de droguri  injectabile, lucrătoare a sexului comercial şi bărbaţi care fac sex cu bărbaţi. Conform datelor statistice la 01.01.2019 au fost înregistrate 12734  cazuri de infecție cu HIV, din 18531 estimate. În a.2018 au fost înregistrate  905  cazuri noi de infecţie cu HIV, inclusiv 225 în teritoriile de Est (a. 2017 – 835 şi 217, respectiv). Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Răspunsul Guvernului în controlul acestei infecții este asumat prin realizarea  Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1164 din 22.10.2016, având ca scop: minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA, acesta fiind aliniat la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și celor mai recente strategii ale OMS și UNAIDS.

În republică se realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecţiei cu HIV. Au fost elaborate și ajustate, conform recomandărilor OMS, UNAIDS, Standardul supravegherea epidemiologică a infecţiei cu HIV, Protocoale clinice naționale: Infecția cu HIV la adulți șu adolescenți, Infecția cu HIV la copii 0-10 ani, Prevenirea transmiterii materno-fetale a infecției HIV, Profilaxia pre-expunere la infecția cu HIV, Profilaxia post-expunere la infecția cu HIV și Ghidul național de diagnostic de laborator al infecției cu HIV.