×
Meniu

Institutul Oncologic marchează 4 Februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

Anual, pe data de 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului cu scopul de implica un număr cât mai mare de persoane care să vorbească despre cancer. Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune. Cancerului îi sunt atribuite 1 din 4 decese la nivelul Europei  şi este a doua cauză de moarte prematură, 1,9 milioane de decese provocate în anul 2018, şi un număr estimat de 3,45 milioane de pacienţi noi (excluzând cancerul de piele, altul decat melanomul malign).

Iniţiativa  marcării  acestei zile are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică şi promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală. Totodată, această zi reprezintă un prilej de a milita pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, cu scopul sporirii gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC) sprijină Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control – UICC) pentru a promova căile menite să diminueze povara globală a cancerului. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la Summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.

Începând din 2019 până în 2021, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este: ” SUNT ȘI VOI  FACE”, slogan care reprezintă un apel la acţiune care impulsionează angajamentul personal şi pune accent pe puterea acţiunilor individuale pentru a influenţa viitorul, notează www.worldcancerday.org.
„Oricine eşti, ai puterea de a reduce impactul cancerului asupra ta, asupra oamenilor pe care îi iubeşti şi asupra lumii. E timpul să te angajezi personal în acţiune”, precizează aceeaşi sursă. De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului sunt lansate campanii gândite pentru a rezona, a inspira schimbarea şi a mobiliza la acţiunea pe termen lung. Conform datelor prezentate de site-ul amintit, în fiecare an mor 9,6 milioane de persoane, această boală fiind a doua cauză de deces la nivel mondial. Cel puţin o treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, iar 3,7 milioane de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an prin prevenţie, detectarea bolii în fază incipientă şi tratament. Boala este provocată de creşterea necontrolată şi multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. Extinderea poate afecta şi zonele apropiate tumorii, dar pot apărea metastaze şi în zone îndepărtate. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.

Cancerul afectează anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Se estimează că în următorii zece ani numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane. Consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare.

NIVEL EUROPEAN

În Europa se înregistrează 23,4% din cazurile de cancer din lume şi 20,3% din decese, deşi are doar 9,0% din populaţia mondială. Cancerul reprezintă a 2-a cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa, cu estimări ce depășesc 4,5 milioane cazuri noi, peste 2 milioane decese şi circa 13 milioane cazuri prevalente, în anul 2018. Deși peste 40% din decesele prin de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană.

Surse: OMS, https://www.who.int/cancer/PRGlobocanFinal.pdf OMS Europa, World Health Organization Regional Office for Europe. European (HFA-DB); http://data.euro.who.int/hfadb/

REPUBLICA MOLDOVA

În țara noastră, în anul 2019, numărul  estimat de cazuri noi – 282, 1- la 100000 locuitori;

Număr estimat de tumori maligne – 1, 638, 0 – la 100000 locuitori;

Număr estimat de decese în 2019, toate cancerele, la ambele sexe, la toate grupele de vârstă – 172, 8 – la 100000 locuitori.

Dintre toate cancerele, pe I loc se situează cancerul colorectal, la ambele sexe, la toate grupele de vârstă – 37, 7 – la 100000 locuitori;

Pe locul II – cancerul mamar la femei – cu 61, 1 – la 100000 locuitori.

IMSP Institutul Oncologic are un rol de referință în lupta împotriva cancerului.

Misiunea noastră este de a contribui la diminuarea efectelor bolii canceroase din Republica Moldova prin lucrul medicilor oncologi de zi cu zi, care integrează îngrijirea pacienţilor, prevenţia şi cercetarea, educaţia continuă a tuturor profesioniştilor impicaţi precum şi a publicului.

Viziunea noastră este de a fi o instituție la nivel naţional şi raional, fondat pe calitatea deosebită a tuturor medicilor oncologi, îngrijirea la standarde de excelenţă a pacienţilor noștri.

Valorile noastre:

  • Respectul pentru pacienţi
  • Îmbunătăţirea continuă a calităţii îngrijirilor
  • Profesionalismul
  • Confidenţialitatea
  • Munca în echipă

Ținem să menționăm că suntem în al cincilea an de implementare a PROGRAMULUI NAŢIONAL de control al cancerului, mulțumind pentru susținere tuturor instituțiilor care ne ajută, inclisiv și autorităților publice locale, care și-au asumat rolul de a susține pacientul și a interveni la factorii de risc.

Prin creșterea alfabetizării publice și politice și a conștientizării problemei cancerului, reducem frica, sporim înțelegerea, risipim miturile și concepțiile greșite și schimbăm comportamentele și atitudinile. Considerăm că accesul la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului, ar trebui să fie egal pentru toți – indiferent unde locuiești, care este venitul tău, etnia sau sexul tău.  Accesul egal la prevenirea, diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului poate salva vieți.

Timpul nostru de a acționa este acum!