×
Meniu

Institutul Oncologic marchează Săptămâna Europeană a Imunizărilor

În fiecare an, Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății marchează săptămâna europeană a imunizării (SEI) pentru a promova imunizarea ca fiind vitală pentru prevenirea bolilor și protejarea vieții. În acest an, campania se desfășoară în perioada 24-30 aprilie 2019, ce vizează sensibilizarea populației cu privire la beneficiile vaccinării și sărbătorirea „eroilor vaccinării” care contribuie în multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare. Eroii vaccinării includ lucrătorii din domeniul sănătății care administrează vaccinuri, părinții care aleg vaccinarea pentru copiii lor precum și toți cei care susțin și împărtășesc informații corecte despre importanța și rolul vaccinurilor.

În ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat mai multe vieți în rândul copiilor decât orice alte intervenţii medicale. Impactul acestei revoluţii asupra prevenirii bolilor în doar câteva zeci de ani este enorm. Rujeola a cauzat aproximativ 2.6 milioane de decese în fiecare an, înainte ca vaccinarea pe scară largă să fie pusă în aplicare în 1980.

Datorită vaccinului rubeolic această boală extrem de contagioasă se poate preveni acum. Este o binecuvântare și o realizare că aceste boli sunt doar o tristă amintire astăzi.

SEI atrage atenția nu numai asupra progreselor înregistrate deja în reducerea riscului de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, ci și asupra persoanelor care încă nu conștientizează beneficiile vaccinării. Este nevoie de mai mult efort pentru a ne asigura că golurile în acoperirea vaccinală sunt eliminate și nimeni nu rămâne neprotejat.

Planul european de acțiuni pentru vaccinuri (EVAP) prevede o „regiune europeană fără boli care pot fi prevenite prin vaccinuri, în care țările oferă acces echitabil la vaccinuri de înaltă calitate, sigure, accesibile și servicii de imunizare pe tot parcursul vieții”.  Realizarea acestei viziuni este vitală pentru realizarea Agendei pentru dezvoltare durabilă până în anul 2030 și, în special, a obiectivului 3 „de a asigura o viață sănătoasă și de a promova bunăstarea pentru toți la toate vârstele„.

Imunizarea este un factor important în procesul de prevenție al unui număr semnificativ de boli transmisibile, al dezabilității și al decesului asociat acestora. Republica Moldova se află pe lista țărilor în care, în ultimii ani, a scăzut îngrijorător rata de vaccinare, sub cea recomandată de 95%.

Supravegherea epidemiologică și controlul bolilor prevenibile prin vaccinări, ca obiectiv al Programului Naţional de Imunizări (PNI), prevede reducerea/eliminarea morbidității prin infecțiile prevenibile prin vaccinări în rezultatul asigurării unei cuprinderi înalte (peste 95%) cu vaccinări a grupurilor țintă de populație, inclusiv și la indicaţii epidemice în situații de risc sporit privind îmbolnăvirea şi răspândirea infecţiilor.

În acest scop, pe parcursul anului 2018, instituţiile medicale au fost suficient asigurate cu cantităţile necesare a vaccinuri şi consumabile pentru administrarea lor, toate vaccinurile fiind procurate prin secția de procurări UNICEF. A fost asigurată monitorizarea lunară a realizării vaccinărilor prin intermediul vizitelor în teren, rapoartelor statistice privind vaccinările efectuate, transferul datelor în format electronic, generalizarea şi analiza lor. Activitatea pozitivă a majorităţii instituţiilor medico – sanitare din ţară şi asigurarea suficientă cu vaccinuri şi seringi s-au scontat cu menţinerea unei ponderi relativ înalte a cuprinderii cu vaccinări a copiilor.

Contra difteriei şi tetanosului au fost revaccinaţi 201.528 adulţi ce constituie circa 86,3% din cei care necesitau revaccinarea. Cu vaccinări contra gripei sezoniere în sezonul gripal 2018-2019 au fost vaccinate 159.200 mii persoane din contingentele cu risc sporit de îmbolnăvire, 130 mii doze de vaccin fiind donate în cadrul proiectului Task Force for Global Health, Center for Vaccine Equity parte componentă a CDC SUA și 30 mii doze fiind procurate din fondul de profilaxie CNAM.

Nivelul cuprinderii cu vaccinări continuă să fie sub țintele prevăzute de PNI cu o tendință progresivă de diminuare.