×
Meniu

Săptămîna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

Începînd cu 20 ianuarie IMSP Institutul Oncologic s-a încadrat în activitățile planificate de MSMPS pentru Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, acțiuni care au fost lansate primar în anul 2007.

Cancerul de col uterin este unul din cele mai frecvente cancere diagnosticat la femei. Reprezintă al 4-lea cel mai frecvent cancer la femei în lume, constituind 6,9% din toate cancerele întâlnite la femei (al 2-lea la femeile cu vârstă cuprinsă între 15-44 ani), și al 8-lea cel mai frecvent cancer la femei în Europa sau 3,3% dintre cancerele feminine. A constituit a 4-a (7,5%) cea mai frecventă cauză de deces cauzat de cancer în lume și a 10-a (3,0%) în Europa.

În Republica Moldova la evidență în Institutul Oncologic sunt 4200 paciente afectate de cancer al colului.

Anual sunt înregistrate 370 cazurile noi, respectiv 20 cazuri la 100 mii populație. Cazurile de boală depistate în stadii precoce de evoluție constituie 47 la sută.
Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening şi vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV.Este bine-cunoscut faptul că cea mai importantă cauză a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18. Metoda clasică de screening utilizează frotiul Papanicolau, având potenţialul de a reduce semnificativ numărul cancerelor avansate de col uterin şi al deceselor.
Metodele de tratament se aplică strict în concordanță cu stadiul de răspândire al procesului neoplazic și în conformitate cu protocoalele naționale de tratament al cancerului de col uterin și includ tratament chirurgical, radioterapeutic, chimioterapeutic, sau tratament combinat. Mesaje cheie a Campaniei sunt:

  • Creșterea gradului de conștientizare a importanței de depistare a cancerului de col uterin și a programelor de vaccinare HPV.
  •  Încurajarea femeilor să profite pe deplin de aceste programe.
  • Prevenirea primară începe cu vaccinarea HPV a fetelor cu vârsta cuprinsă între 9-13 ani, înainte de a deveni active sexual. Alte intervenții de prevenire recomandate sunt: educație de practici sexuale sigure, avertismente despre consumul de tutun.

În IMSP Institutul Oncologic se consultă pacientele, în cadrul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, cu îndreptarea de la medicul de familie, sau medicul specialist cu raportul citologic pentru diferențierea diagnosticului în toate situațiile, cînd se identifică celule atipice; În acest scop sunt desfășurate 4 cabinete profil ginecologie oncologică, cu capacitate de a definitiva diagnosticul cu stabilirea tacticii de tratament. Vă mulţumim pentru contribuţia Dvs la prevenirea cancerului de col uterin – o problemă gravă a sănătăţii !