×
Meniu

Institutul Oncologic marchează Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice

În perioada 18-24 noiembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) desfășoară Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice cu genericul: „Sănătatea oameilor, animalelor și a mediului – o singură sănătate pentu toți”. Cu acest prilej, la Institutul Oncologic a fost organizată masa rotundă cu genericul: ,,Administrați antibioticile cu grijă în chirurgie” în parteneriat cu Biroul Regional European al OMS, Biroul OMS din Republica Moldova.

La eveniment au luat parte: dna Elizabeth Stokle, consultantul BRE OMS, dna Ecaterina Busuioc, șef secție supraveghere epidemiologică a infecțiilor asociate asistenței medicale și rezistența antimicrobiană a ANSP, asistentele-șefe ale instituțiilor medicale.
Au fost discutate și abordate următoarele aspecte:

  • Prevalenta infecțiilor asociate asistenței medicale și a consumului antimicrobienilor în spitale la nivel național.
  • Recomandările internaționale pentru prevenirea infecțiilor de sit chirurgical.

OMS atenționează: „Stop infecțiilor chirurgicale” (o infecție care survine după intervenția chirurgicală). Mai mult de 1 din 10 persoane, care sunt supuse unei intervenții chirurgicale în țările cu venit mic și mediu, capătă o infecție chirurgicală.

Rezistența la antibiotice (RAM) reprezintă capacitatea microorganismelor, de a se adapta, devenind rezistență la un antimicrobian la care au fost anterior receptive. RAM este o consecință a selecției naturale și a mutației genetice. La nivel global au loc 700 mii de decese din cauză la RAM.

Cauzele rezistenței la antibiotice sunt următoarele:

  • Prescrierea în exces a antibioticelor la om, animale, păsări.
  • Nefinalizarea tratamentului.
  • Prevenirea și controlul prost al infecțiilor.
  • Lipsa igienei și sanitație proastă.
  • Lipsa elaborării de noi antibiotice.

Pentru gestionarea antimicrobacteriană este necesară abordarea organizațională la nivel de sistem al ocrotirii sănătății, pentru a promova și monitoriza utilizarea judicioasă a preparatelor antimicrobiene, pentru a păstra eficacitatea lor pe viitor. Scopul acestui program este de a optimiza utilizarea antibioticelor, de a promova schimbarea comportamentală în practicile de prescriere și distribuire a antibioticelor, de a economisi mijloace financiare în baza reviziurii costurilor inutile pentru asistența medicală etc.