×
Meniu

Medicii oncologi ginecologi ai Institutului Oncologic au făcut totalurile Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin

Medicii oncologi ginecologi ai IMSP Institutul Oncologic, în cadrul acțiunilor întreprinse în Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, au analizat situația privind vigilența pacienților și sistemului sănătății față de cancerul ginecologic cu localizări vizuale accesibile, situația la nivel mondial, european și în Republica Moldova. În Institutul Oncologic sunt 2 secții pentru tratament chirurgical, secții destinate pentru chimioterapie și secție de brahiterapie

(radioterapie intracavitară). În cadrul Centrului Consultativ Diagnostic sunt organizate 5 cabinete consultative unde pacienții oncologici sunt luați la evidență și sunt încadrați în tratament specific. Fiecărui cabinet i se atribuie teritorii administrative, și respectiv fiecare medic oncolog ginecolog a prezentat o analiză detaliată despre situația pe țară. Conform datelor GLOBOCAN 2018, incidența (cazuri noi) la nivel global, conform statisticii anului 2018, plasează cancerul colului uterin pe locul 3 după cel mamar și de colon printre toate localizările de cancer care afectează populația femenină.

Cancere ginecologice:

  • În lume s-au înregistrat – 569 847 cazuri noi şi 311 365 decese;
  • În Europa – 61 072 cazuri noi și 25 829 decese raportate;
  • În Republica Moldova – 372 cazuri noi și 160 decese raportate.

Menționăm, că din toate localizările cazurile de deces sunt mai multe printre cancerul colului uterin.

Datele prealabile privind statistica anului 2019 identifică un nivel slab al depistării cazurilor de cancer la etapa precoce de evoluție. Astfel 48 de paciente femei din 100 depistate ca un caz nou, dintre toate cancerele ginecologice, sunt în stadii tardive și respectiv necesită și un protocol de tratament mai complex și de durată.
Cancerul colului uterin, care după localizarea sa este ușor depistabil, normele metodologice de aplicare a asigurărilor obligatorii acordă o atenție sporită atît în asistența profilactică (screening) cît și în activități de informare atinge în anul de raportare 54 cazuri la etapa de evoluție tardivă din 100 depistate cazuri noi.

Situația este foarte îngrijorătoare, la capitolul depistării cancerului de deja în stadii tardive pentru următoarele localități: În limita de 100-80 % depistare tardivă este înregistrată în r. Rîșcani, r. Taraclia, r. Rezina, r. Florești și mun. Bălți.
Ponderea cazurilor tardiv depistate, în limita 50-80% este înregistrată în raioanele: Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Fălești, Drochia, Basarabeasca și Criuleni.

Cancerul vulvei, o localizare ușor detectabilă la un consult medical, care nu necesită tehnologii medicale, în 10 cazuri a fost diagnosticat fiind deja în stadiul IV de evoluție a procesului malign. În concluzie, medicii oncologi ginecologi, responsabili de teritoriile administrative, vor colabora cu oncologii din Spitalele raionale și medicii de familie pentru a examina fiecare caz tardiv depistat și a constata rezervele, perfecționa traseul pacientului de la etapa de adresare primară, etapa de screening pînă la stabilirea diagnosticului definitiv și încadrare în protocolul de tratament.

În mod repetat, pentru toată populația femenină amintim, să nu aștepte instalarea simptomelor și să-și facă regulat testul Papanicolau. De obicei, femeile cu leziuni precanceroase și cancer de col uterin în stadii incipiente nu au niciun simptom specific. Simptomele apar când boala devine invazivă și începe să se răspandască în țesutul din apropiere. Dacă apar astfel de simptome:

  • Sângerări vaginale anormale, cum ar fi sângerare dupa contactul sexual vaginal, sângerare dupa instalarea menopauzei, sângerari și scurgeri între menstruații și prelungirea menstruației.
  • O secreție neobișnuită. Această secreție poate să conțină urme de sânge și poate apărea între menstruații sau după instalarea menopauzei
    Durere în timpul actului sexual ș.a.

Consultați imediat un medic ginecolog sau oncologul ginecolog.
Să nu uităm, că un cancer depistat în stadi incipiente poate fi tratat radical.