×
Meniu

Republica Moldova este tot mai aproape în asigurarea acoperirii universale de sănătate pe segmentul oncologiei pediatrice

La 21 septembrie 2023 în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite a avut loc un eveniment conex pentru a marca progresul implementării cadrului de activități inițiate de OMS sub egida Inițiativei Globale pentru Cancerul Pediatric cu genericul CureAll.

În alocuțiunea de deschidere Dr Tedros Ghebreyesus, Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății, a specificat că în prezent multe vieți de copii bolnavi de cancer se pierd doar pentru că ei s-au născut într-o țară cu resurse limitate.  Acest lucru este inadmisibil, iar Acoperirea Universală de Sănătate este concepută anume pentru a diminua aceste discrepanțe. Inițiativa OMS pentru Cancerul Pediatric are scopul de a consolida capacitățile statelor cu nivel mic și mediu de dezvoltare în ceea ce privește accesul la diagnostic timpuriu, tratament de calitate fără a împovăra familiile din punct de vedere financiar sau a le reduce la sărăcie.

Republica Moldova a fost reprezentată la acest eveniment important de către Doamna Rodica Mândruța-Stratan, Coordonatorul Programului Național de Control al Cancerului și în luarea de cuvânt a subliniat principalele rezultate care au fost obținute grație colaborării pe platforma de comunicare Alianța Globală pentru cancerul pediatric, creată de către OMS și spitalul St. Jude Children’s Research Hospital.

Astfel, Republica Moldova a reușit să asigure o comunicare eficientă între cei mai importanți actori la nivel național implicați în promovarea îmbunătățirilor pe domeniul oncologiei pediatrice și anume: Institutul Oncologic, în calitate de unica instituție medicală acreditată să presteze servicii medicale pentru pacienții oncologici pediatrici, Ministerul Sănătății, Programul Național de Control al Cancerului și Asociația de părinți ”Viața fără leucemie”.  Colaborarea dintre acești actori în cadrul grupurilor de lucru a permis obținerea unor importante realizări la nivel decizional pentru astfel de priorități cum ar fi implementarea registrului cancerului la copii, realizarea autoevaluări instituționale integrate, promovarea acțiunilor specific domeniului pediatric în cadrul Planului de Acțiuni pentru implementarea Programului Național de Control al Cancerului.

Republica Moldova a fost printre primele state care și-a exprimat poziția față de Inițiativa OMS privind cancerul pediatric, fiind una din țările semnatare a documentului de inițiere, participând și la evenimentul de lansare a Inițiativei Globale pentru Cancerul Pediatric la 28 septembrie 2018. În acest fel, țara și-a manifestat nu doar aderarea formală la această inițiativă, dar și deschiderea de a contribui la atingerea obiectivelor stabilite – eliminarea tuturor formelor de suferință și durere pentru copiii aflați în tratamente oncologice, eliminarea inechităților de acces la tratament și atingerea la nivel global a ratei de supraviețuire de cel puțin 60% pentru toți copiii diagnosticați cu cancer către anul 2030. Acest lucru va duce la salvarea a circa unui milion de vieți ale copiilor în următoarea decadă.