×
Meniu

Rolul asistentelor medicale din cadrul secției Anestezie și Terapie Intensivă a IMSP Institutul Oncologic

Secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) este, probabil, una dintre cele mai sensibile secții din cadrul Institutului Oncologic, atât la nivel fizic, cât și cel psihologic. Meseria de asistent medical este într-adevăr o meserie deloc ușoară, care solicită multă dedicație, presupune mult efort și stres. Totodată este un sector extrem de important cu un rol semnificativ în sistemul medical.

Rolul unui asistent  din secția ATI este cel de a acorda ajutor, atât de specialitate cât și emoțional, pacienților care se află în stare critică, să depășească această situație și să supraviețuiască unor traume psihologice extrem de puternice. Această meserie îți oferă satisfacție și prestigiu, dar totodată te expune unui spectru foarte larg de probleme de sănătate. Fiecare acțiune este realizată, evident, spre binele pacientului. Există o multitudine de situații sensibile care pot apărea în practicarea acestei meserii, precum luarea unor decizii dificile pentru pacienții cu complicații post-operatorii ce le afectează calitatea vieții.

O importanță deosebită este desigur și conceptul de echipă, iar colectivul de asistente medicale din secția ATI  sunt o echipă excelentă formată din persoane cu multe calități și cu un suflet mare. Așa se alcătuiește o echipă unită, din persoane profesioniste care se dedică meseriei. Doar astfel poți rezista în condițiile de stres și de implicare maximă.

În cadrul secției ATI, un factor important este și modul în care sunt coordonate stările de urgență, deoarece dacă nu există un lider care știe ce să solicite, atunci există riscul să se creeze haos. Nimeni dintre noi nu trebuie să spună „nu pot să fac” sau „nu vreau”, fiindcă este vorba despre viața unui om. Fiecare acționează și se completează în acțiuni unul pe altul, pentru a nu pierde secundele prețioase în situațiile de urgență. Toți membrii secției trebuie să dea dovadă de spirit de echipă și dăruire, fără de care munca în acest domeniu nu este posibilă. Terapia intensivă trebuie simțită, trebuie să vină din interior.

Cei care lucrează în această secție sunt asistenți ce au calitatea profesională superioară pe care o poate avea un asistent medical. Munca de aici este un cumul al tuturor cunoștințelor dobândite în cadrul studiilor de specialitate și, ulterior, în practică. Este o muncă complexă, atât din punct de vedere al efectuării tehnicilor de bază, respectării protocoalelor, cât și a atitudinii, implicării în luarea deciziilor și asumarea responsabilităților în muncă.

Răspunderea este foarte mare, iar munca – foarte complexă și obositoare. De multe ori uităm de problemele personale, de propria sănătate și de propria persoană și ne implicăm în muncă fără a mai ține cont de program. Este o profesie care presupune multă dăruire, iar asistentele depun un mare efort să facă față activităților care se desfășoară în secție. Ca să lucrezi în ATI, trebuie să-ți placă ceea ce faci și să reușești să faci față provocărilor. Iar satisfacția cea mare este atunci când vezi că pacientul adus în stare gravă, în final pleacă acasă de sine stătător. Atunci te simți victorios și primești cea mai mare satisfacție, deoarece toată echipa a contribuit la însănătoșirea unui om.