×
Meniu

„Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”

Pneumonia este cel mai temut ucigaș din lume, care omoară un copil la fiecare 39 de secunde. Cu toate acestea, pneumonia rămâne o boală neglijată, fiind numită „o cauză globală fără campioni”.

Conform calendarului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, la 12 noiembrie se marchează Ziua Mondială a pneumoniei. În anul curent, sloganul „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor”, are drept scop sensibilizarea populaţiei cu privire la pneumonie și promovarea intervențiilor de protejare, prevenire și tratament al acestei maladii.

Deşi este o boală, care poate fi prevenită, pneumonia este principala cauză a mortalităţii infantile la nivel global. În Republica Moldova incidența prin bolile aparatului respirator la copii până la 5 ani în a.2016 a constituit 751,3 cazuri la 1000 de copii născuți vii, față de 716,9 în 2015; mortalitatea, respectiv, 1,5 decese față de 1,4 decese la 1000 născuți vii.

Pneumonia, la copii, preponderent este cauzată de agravare a bolii respiratorii infecţioase deja existente, sau de contactul direct cu secreţiile nazale ale unui bolnav sau prin contact apropiat, pentru o durată îndelungată de timp, cu bolnavi de pneumonie. Această maladie reprezintă o formă de infecţie acută a căilor respiratorii, provocată de agenţi patogeni precum virusuri, bacterii şi ciuperci, care afectează plămânii. De pneumonie poate suferi orice persoană, însă copiii fiind mai sensibili la factorii de risc, care ar fi: anotimpul, vârsta, afecţiuni deja existente, mediul de viaţă.

Ce se poate face pentru a preveni pneumonia?

Pneumonia poate fi prevenită prin promovarea unui set de practici. Este vorba de alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă, alimentaţie adecvată şi suplimentarea cu vitamina A, schimbările de comportament şi educaţia părinţilor, vaccinarea obligatorie, asigurarea cu apă potabilă, salubrizare şi igienă, inclusiv reducerea poluării aerului din interior.

Pneumonia și cancerul la plămâni: ce au în comun și ce le diferențiază?

Pneumonia și cancerul la plămâni au o serie de simptome comune, de aceea este destul de dificil să fie stabilit diagnosticul corect atunci când apar simptome specifice unor afecțiuni pulmonare.

Pneumonia este o infecție pulmonară cauzată fie de bacterii, fie de fungi sau virusuri. Cancerul pulmonar este însă caracterizat de apariția unei tumori la nivelul plămânilor.

Cum apare pneumonia?

Nasul și căile respiratorii sunt ca o barieră de protecție care împiedică pătrunderea germenilor în plămâni. Totuși, uneori germenii pot pătrunde în plămâni. Atunci când infecția ajunge la baza plămânilor, micii săculeți care permit plămânilor să transporte oxigen în sânge sunt umpluți cu lichid, nemaifuncționând așa cum trebuie. Cu cât este transferat mai puțin oxigen din plămâni în sânge, cu atât mai mult dioxid de carbon rămâne în organism.

Cum apare cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar apare în urma unei mutații genetice apărute la nivelul ADN-ului celular, mutație care determină multiplicarea necontrolată a celulelor pulmonare, cauzând astfel apariția unei tumori. Cancerul la plămâni este adesea cauzat de fumat (în peste 80-90% din cazuri), însă poate fi declanșat și de expunerea la substanțe chimice precum radonul sau azbestul.

Simptome

Diferențierea pneumoniei de cancerul pulmonar poate fi destul de dificilă întrucât uneori simptomele acestora se aseamănă foarte tare. În general, simptomele cancerului pulmonar, atunci când acest tip de cancer se manifestă, sunt mai agresive.

Simptome comune ale pneumoniei și cancerului la plămâni:

  1. Tușea – în caz de cancer pulmonar, aceasta poate fi persistentă și se agravează în timp.
  2. Flegma – de culoare galbenă, verde, maro sau roșie, flegma expectorată în timpul tusei poate fi atât semn de pneumonie, cât și semn al cancerului pulmonar.
  3. Respirația scurtă – în caz de cancer pulmonar, aceasta este mai persistentă decât la pacienții cu pneumonie.
  4. Durere în piept – apare și în caz de pneumonie, și în caz de cancer pulmonar, și se agravează în timpul respirației și tusei.
  5. Oboseala – este un simptom mai des întâlnit în caz de cancer.
  6. Pierderea apetitului – poate să apară și în caz de cancer pulmonar, și în caz de pneumonie, însă dacă este vorba despre cancer, pierderea apetitului este adesea asociată cu scădere în greutate.

Simptome care apar numai în caz de pneumonie:

  • Febră
  • Tahicardie
  • Bufeuri și frisoane
  • Greață și vărsături
  • Dureri musculare
  • Dureri de cap

OMS şi UNICEF au elaborat Planul de acţiuni pentru prevenirea şi controlul pneumoniei, care prevede reducerea deceselor de pneumonie la mai puţin de trei copii la 1000 de născuţi vii până în 2025.