×
Meniu

☀️Ziua Mondială a Sănătății Mintale pentru pacienții oncologici

Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine – emoțională, psihică și socială. Aceasta ne afectează modul în care gândim, simțim și acționăm, ajută să gestionăm stresul, să relaționăm cu cei din jur și să facem o alegere sau alta. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) accentuează cât de importantă este îngrijirea sănătății mintale pentru toți.

Situațiile dificile sociale și interumane au un impact major asupra sănătății mintale a oamenilor. Unele grupuri, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății, pacienții cu maladii cronice (DZ, boli cardiace, pacienții oncologici ș.a.), oamenii singuratici și cei cu condiții de sănătate mintală preexistente sunt afectați îndeosebi. Cu toate acestea, există motive pentru optimism.

OMS marchează în data de 10 octombrie Ziua Mondială a Sănătății Mintale și menționează că sănătatea mintală reprezintă mai mult decât absența tulburărilor mintale sau a dizabilității. „O sănătate mintală optimă nu înseamnă doar să eviți bolile psihice, dar și să te îngrijești de fericirea și de starea ta de bine”, declară experții OMS.

O sănătate mintală pozitivă permite oamenilor:

  • să își realizeze întregul lor potențial;
  • să înțeleagă scopul și sensul acțiunilor lor;
  • să construiască relații sănătoase cu semenii lor;
  • să-și aducă o contribuție semnificativă în cadrul comunității în care trăiesc;
  • să facă față tensiunilor, stresului, evenimentelor triste și nereușitelor ce pot apărea de-a lungul vieții;
  • să fie flexibili și să se poată adapta la circumstanțe noi;
  • să lucreze productiv și eficient;
  • să mențină echilibrul între muncă și relaxare;
  • să trăiască cu sentimentul de mulțumire și încredere în sine etc.

În contextul marcării Zilei Mondiale a Sănătății Mintale subliniem importanța echilibrului emoțional la pacienții oncologici în lupta lor cu această maladie somatică gravă.

Aplicarea unor instrumente de screening emoțional standardizate, câteva întrebări simple despre dispoziție, nivelul de anxietate ș.a. permit de a identifica pacienții, care suferă de stres și au nevoie de un ajutor psihologic specializat. În cadrul Institutului Oncologic pacienților li se propune să-și aprecieze nivelul trăirilor negative determinate de prezența bolii, consiliere psihologică, la necesitate suport specializat pe parcursul tratamentului.

Sănătatea psihică a bolnavului oncologic are un rol semnificativ, poate nu întotdeauna atât de evident, în procesul de tratament a cancerului.