×
Meniu

Ziua internațională de luptă împotriva cancerului ovarian, la Institutul Oncologic

Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată pe 8 mai, urmărindu-se prin evenimentele organizate cu acest prilej intensificarea informării cu privire la această boală. Rata de supravieţuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai scăzuta dintre toate cancerele ginecologice. În întreaga lume, din cauza lipsei de conştientizare a simptomelor, a absenţei unui test de depistare precoce şi implicit a unui diagnostic tardiv, gradul de supravieţuire a celor bolnavi este foarte redus.

Prin acţiunile organizate cu prilejul acestei zile, se urmăreşte o informare şi o educare a populaţiei cu privire la boală, mai ales asupra simptomelor care sunt generate şi de alte boli mai puţin grave, în special boli cronice gastrointestinale. Conştientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai uşor de tratat. Diagnosticul pus într-un stadiu incipient creşte mult şansa de supravieţuire a unei femei.

Prevenirea este foarte importantă în această boală. În prezent există două opţiuni pentru a reduce riscul de a face cancer ovarian şi anume contraceptivele orale despre care s-a constatat că reduc riscul de cancer ovarian cu până la 30-60%.

A doua opţiune se referă la îndepărtarea chirurgicală a ovarelor şi a tuburilor uterine dacă testarea genetică indică un risc crescut de cancer ovarian. Pentru femeile aflate în postmenopauză, această intervenţie chirurgicală poate reduce riscul de cancer ovarian şi de cancer asociat cu 85-90%. Pentru femeile aflate în premenopauză, îndepărtarea ovarelor şi a trompelor uterine poate reduce, de asemenea, riscul de cancer mamar cu 40-70%, se arată pe ovariancancerday.org.

Şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase poate reduce riscul de a face această boală. Este important luarea în considerare a unei game de riscuri şi beneficii atunci când se iau aceste decizii importante, mai ales în evitarea unei boli.

Anual, cancerul ovarian este diagnosticat, la nivel global, la aproximativ un sfert de milion de femei şi este responsabil pentru 140.000 de decese. Toate femeile prezintă risc pentru a dezvolta cancerul ovarian.

Statistica arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravieţui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân, potrivit site-ului ovariancancerday.org. La nivel mondial, cancerul ovarian este cel de-al şaptelea cel mai frecvent cancer la femei.

Cancerul ovarian ocupă locul cinci în ordinea frecvenţei cancerelor apărute la femei şi reprezintă a patra cauză de deces prin cancer la sexul feminin.

Riscul estimat de apariţie a cancerului ovarian la care este expusă o femeie pe toată durata vieţii sale este de aproximativ 1 la 72, iar riscul de deces constituie 1 la 95.

Cancerul ovarian este în principal o boală a femeilor vârstnice, în postmenopauză, majoritatea cazurilor (> 80%) fiind diagnosticate la femei cu vârste de peste 50 de ani.

Cauza cancerului ovarian rămâne necunoscută, dar au fost identificaţi mai mulţi factori de risc asociaţi.

Istoricul funcţiei de reproducere pare să aibă o contribuţie semnificativă la riscul de apariţie a cancerului ovarian pe toată durata vieţii. Femeile multipare au un risc mai redus decât cele cu un număr mai mic de sarcini, care, la rândul lor, au un risc mai redus decât nuliparele.

De asemenea, menarha precoce şi menopauza tardivă par să contribuie la creşterea riscului de cancer ovarian, în timp ce utilizarea contraceptivelor orale, ligatura tubară, alăptarea şi supresia ovulaţiei par să confere protecţie împotriva cancerului ovarian.

Toţi aceşti factori de risc sugerează că ovulaţia se corelează cu dezvoltarea cancerului ovarian.

În plus, obezitatea şi, posibil, utilizarea pudrei de talc se numără printre factorii de risc.

Antecedentele familiale au un rol foarte important în dezvoltarea cancerului ovarian. Femeile care au o rudă de gradul I cu acest tip de cancer prezintă o creştere de peste două ori a riscului de cancer ovarian, în comparaţie cu femeile care nu au acest istoric familial.

Totuşi, numai 10% dintre cazurile de cancer ovarian prezintă o mutaţie genetică identificabilă, de exemplu mutaţiile predispozante ale genelor BRCA1 şi BRCA 2.

O mutaţie BRCA 1 transmisă ereditar conferă un risc de 15%-45% de apariţie a cancerului ovarian pe toată durata vieţii şi un risc ≤ 85% de apariţie a cancerului mamar.

O mutaţie BRCA 2 creşte riscul de apariţie a cancerului ovarian pe toată durata vieţii până la 10%-20%, iar riscul de cancer mamar este ≤ 85%.

Femeile cu cancer ovarian ereditar au tendinţa de a dezvolta boala cu aproximativ 10 ani mai devreme decât cele cu forme sporadice ale bolii.

Analiza datelor statistice referitoare la incidența cancerului ovarian în R. Moldova în ultimii 3 ani ne demonstrează o creștere permanentă a numărului de pacienți primari.

Astfel în 2015 au fost înregistrate 142 de paciente primare cu cancer ovarian sau 7,3‰, în 2016 s-au înregistrat 173 de paciente sau 9,4‰, în 2017 au fost înregistrate 182 de paciente primare sau 9,9‰.

Repartizarea pacienților pe stadii de răspândire a procesului ne demonstrează că în perioada analizată, cota pacientelor cu stadii avansate de răspândire a procesului  st. III-IV  variază de la 63% în 2015, la 75,1% în 2016 și 66,7% în 2017.

Analiza teritorială ne demonstrează ca în 2017 morbiditatea prin cancer ovarian a fost înaltă în:  or. Chișinău și a constituit  12,8‰, Briceni-13,2‰, Causeni-15,3‰, Edinet-16,6‰, Stefan-Voda-19,7‰.

Din numărul total de paciente diagnosticate primar în 2017 cu cancer ovarian: 157 sau 86,3% au fost operate la Institul Oncologic, 8 paciente  sau 4,4% operate în alte instituții din țară, 17 paciente sau 9,3% au fost inoperabile și au primit tratament coservativ sau paliativ.

Peste 90% din bolnavele cu cancer ovarian au primit tratament cu citostatice indicat și concordat cu medicii consultanți din secțiile de chimioterapie.

Indicii morbidității populației R. Moldova prin cancer ovarian în 2015 a constituit 25,9‰ sau 921 de paciente. În 2016 același indice a crescut până la 27,8‰ sau 989 de paciente.

Mortalitatea înaltă în rândul pacientelor diagnosticate cu cancer ovarian este condiționată de agresivitatea procesului neoplazic ca atare,cu extindere în toată cavitatea abdominală, iar în 25-30% de cazuri  și cea pleurală; diagnosticului tardiv din lipsa  unei simptomatologii relevante, erorilor diagnostice, eficacității relative a tratamentului contemporan.

Astfel, pe parcursul anului 2015 au decedat 111 paciente cu diagnoza de cancer ovarian, iar în 2016 numărul acestora s-a mărit până la 127 de femei.

În anul 2018, au fost înregistrate 214 cazuri noi de cancer ovarian. Prevalența, (numărul pacientelor rămase la evidență) – 1119 paciente.

Supraviețuirea,  peste 5 ani și mai mult – 515.

Paciente decedate în primul an de când au fost puse la evidență în anul 2018 – 40.

Deşi numărul de paciente care vin constant la consultaţii de rutină este într-o uşoară creşetere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat în faze avansate, semn că femeile încă nu sunt precaute cu sănătatea lor. Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu ştiu ce prespune efectiv consultaţia.

Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre afecţiunile care, depistate la timp, pot fi tratate.

În cadrul Institutului Oncologic se inițiază campanii de convingere a femeilor să meargă la medic. Medicii oncologi din domeniu informează pacientele despre adresarea timpurie la specialist, îndemnând  fiecare femeie, care știe cât de importantă este depistarea cancerului ovarian în stadii incipiente, să informeze și ele, la rândul lor, colegele de serviciu, rudele. Toţi aceştia sunt invitaţi să transmită mai departe informaţia, să le amintească femeilor să aibă grijă de ele.