×
Meniu

Ziua Mondială a Bolnavului

Când cel aflat în suferință are nevoie de ajutor, el cheamă un alt om. Apelează la aproapele său. Depinde de prezența sa. Celălalt om poate fi medic, dacă ne referim la instituția noastră – medic oncolog, asistent medical sau infirmier. Sunt toți reprezentanții lucrătorilor medicali.

Institutul Oncologic slujește sănătatea umană, în cazul unui diagnostic confirmat – cancerul. Medical oncolog încearcă să depășească impasul în cazul în care i-a comunicat diagnosticul bolnavului, fiind alături de omul care suferă, încurajându-l. Probabil, chiar mai mult decât vindecare, acesta are nevoie de prezența unui alt om. Are nevoie de o inimă umană plină de solidaritate.

Orice societate se definește, în fapt, prin modul în care are grijă de viață, de cei mai slabi, de cei aflați în nevoie, de cei mai lipsiți de apărare. Aceasta dă măsura respectului față de om.

Iar efortul și munca medicului, a asistentului medical și a infirmierului sunt, de fapt, mai mult decât o profesie. Ele sunt ”vocație”, dăruire sau slujire.

Instituită de Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, Ziua Mondială a Bolnavului este dedicată celui aflat în suferință și omului aflat lângă el: asistent medical, medic, îngrijitor sau infirmier.

Celebrată la o dată fixă – 11 februarie (legată de prima apariție a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes) – Ziua Mondială a Bolnavului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1993.

Este o zi închinată tuturor bolnavilor, dar și lucrătorilor sanitari, voluntarilor, credincioșilor creștini și familiilor celor suferinzi. Ca regulă, este o zi care prilejuiește, în întreaga lume, manifestări caritabile în colectivități, spitale, cămine de bătrâni, dar și la domiciliul suferinzilor: bolnavi, persoane cu handicap, orfani, săraci.

Această zi oferă oportunitatea de a fi aproape de toți cei care sunt bolnavi și de cei care-i îngrijesc.