×
Meniu

Zilei Internaționale de Comemorare a Persoanelor Decedate de SIDA

#EinPutereaTa/#N=N

Institutul Oncologic se alătură Campaniei sociale în cadrul Zilei Internaționale de Comemorare a Persoanelor Decedate de SIDA “Nedetectabil = Netransmisibil cu sloganul:  E în puterea ta să opreşti epidemia HIV!”

Ziua Internațională de Comemorare a Persoanelor Decedate de SIDA se marchează ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi suport celor diagnosticați cu această infecție și de a comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA. În Republica Moldova infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă.

Scopul campaniei:

  • Informarea și conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor cu risc crescut cu privire la modalitățile de transmitere și prevenire a infecției HIV/SIDA și a importanței consilierii, testării și tratamentului.

Obiectivele campaniei:

Creșterea acccesului la informațiile despre modalitățile de transmitere și prevenire a infecției HIV/SIDA și a importanței consilierii, testării și tratamentului; creșterea numărului de persoane din populația generală informate despre HIV/SIDA; combaterea stigmatizării și a discriminării legate de HIV/SIDA.

În IMSP IO, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Persoanelor Decedate de SIDA se vor organiza următoarele acţiuni:

Difuzarea de informaţii specifice temei pe web site-ul www.onco.md;

Promovarea campaniei și a materialelor de Campanie în cadrul rețelelor de socializare.

Scopul:

Ziua Internațională de Comemorare a Persoanelor Decedate de SIDA oferă o oportunitate pentru a consolida eforturile de combatere a epidemiei HIV prin promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, informarea populației în special, a tinerilor despre infecția cu HIV. Tratamentul antiretroviral,  infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt,  profilaxia pre-expunere și post-expunere este disponibilă și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ghidurilor OMS, UNAIDS.

Cercetările tratamentului pentru HIV au avansat, îmbunătăţind considerabil perspectivele pentru persoanele care suferă de această afecţiune. Terapia antiretrovirală regulată a făcut posibil ca cei care suferă de HIV să trăiască o viaţă lungă şi plină.

Cu toate acestea, efectele pe care le are HIV asupra sistemului imunitar pot creşte riscul pentru alte afecţiuni, inclusiv cancerul. Acest lucru este cauzat de faptul că virusul îngreunează organismul în lupta împotriva altor infecţii şi boli.

Astfel, persoanele care trăiesc cu HIV, sunt mai predispuse la riscul apariţiei cancerului.

Unele tipuri de cancer sunt mai frecvente la persoanele care suferă de HIV decât la persoanele care nu au acest virus.

De asemenea, există alte tipuri de cancer cunoscute sub numele de „tipuri de cancer care definesc SIDA„. Acestea semnalează trecerea de la HIV la HIV în stadiul 3, cunoscut şi sub denumirea de SIDA.

Cu toate acestea, există modalităţi de a reduce riscul de apariţie al cancerului, precum şi opţiuni de tratament.

Persoanele cu HIV/SIDA au acces liber şi gratuit la prevenire, tratament antiretrovital, îngrijiri şi asistenţă socială. Un moldovean din 36 este HIV-pozitiv. Cel puţin asta arată rezultatele unei campanii desfășurate de Asociația Inițiativa pozitivă, care a testat peste 500 de persoane din şapte orașe ale ţării.

Prin acțiunile preconizate, IMSP Institutul  Oncologic îi va comemora pe cei decedaţi de SIDA,  dar şi va susţine persoanele care trăiesc cu HIV, precum şi pe rudele sau prietenii lor, contribuind la crearea unei atitudini tolerante față de aceștea în societate, familie, în mediile de angajare, comunitate, în sistemul medical și de justiție.