×
Meniu

Intoxicațiile acute neprofesionale exogene de etiologie chimică înregistrate în anul 2020 şi sarcinile pentru anul 2021

Este cunoscut faptul că, în fiecare zi, oamenii sunt expuşi la o varietate de activităţi sau produse care, în anumite circumstanţe, ar putea provoca daune. Este important să înţelegem, că tot ceea ce ne înconjoară, inclusiv întregul corp uman şi tot ceea ce consumăm, este în întregime constituit din substanţe chimice, care au proprietăţi inerente şi pot prezenta pericol. Probabilitatea, de a fi afectat de expunerea la un ingredient chimic depinde de o varietate de factori, inclusiv cantitatea ingredientul chimic pătruns în organism, tipul de produs, modul de utilizare, timpul de expunere etc. Toate substanţele chimice au potenţialul de a fi toxice, iar riscurile pentru sănătate ale acestora, utilizate pe scară largă pot fi subestimate.

În ultimii ani, în Republica Moldova, se constată o diminuare marcantă a cazurilor de intoxicaţii acute neprofesionale exogene de etiologie chimice (IANEEC), inclusiv a deceselor survenite ca urmare a acestora. Nivelul actual al cazurilor IANEEC este determinat în principal de activitatea asiduă şi competenţa profesională a lucrătorilor medicali, inclusiv în contextul informării populaţiei despre toxicitatea substanţelor chimice.

Conform datelor statistice prezentate de către Centrele de Sănătate Publică teritoriale în baza prevederilor formularului statistic F.18-săn „Darea de seamă privind supravegherea de stat a sănătăţii publice în raion, municipiu” la capitolul IANEEC înregistrate pe parcursul anului 2020, în ţară, au fost înregistrate 1494 cazuri de intoxicaţii acute neprofesionale exogene de etiologie chimică, inclusiv 21 persoane au decedat, ceea ce a constituit 1,4%, cu 802 persoane intoxicate mai puţin în comparaţie cu anul 2019 şi respectiv mai puţin cu 30 cazuri soldate cu deces. Este de remarcat că 437 intoxicaţii acute au fost înregistrate în rândul copiilor, care au constituit 29,3%.

În anul de gestiune, a fost calculată rata incidenţei IANEEC , care a constituit 56,6 cazuri la 100 mii populație, iar în anul 2019 – 85,5 cazuri la 100 mii locuitori. De asemenea, incidenţa  cazurilor de intoxicaţii de origine chimică după vârstă a fost în valoare de 72,8 cazuri la 100 mii copii şi 51,8 cazuri la 100 mii adulţi. Similar anilor precedenţi, în anul 2020 au predominat intoxicaţiile cu medicamente – 628 (42%) cazuri (mun. Chişinău – 217 intoxicaţi, Orhei – 38 afectați, Străşeni – 34 cazuri, Bălţi – 32 persoane afectate, Ungheni – 29 cazuri, Edineț – 22 persoane au suferit etc.), care au provocat 4 cazuri de deces. În comparaţie cu anul 2019, când au fost raportate 810 persoane intoxicate cu medicamente, în anul de referinţă au fost înregistrate cu 182 cazuri mai puțin.

Pe locul doi în structura intoxicațiilor acute după etiologie sunt intoxicațiile cu alcool, 293 (19,60/o) cazuri înregistrate (mun. Chişinău – 156 intoxicații, Făleşti -13 persoane afectate, Bălţi – 12 cazuri, Orhei – 9 cazuri, Cantemir, Călăraşi, Rezina, Râșcani – câte 8 persoane intoxicate etc.) inclusiv 3 persoane au decedat, iar în perioada anului 2019, numărul de astfel de intoxicații a alcătuit 583 cazuri, practic dublu numărului de persoane intoxicate ca urmare a consumului abuziv de alcool. Un factor deosebit de important în declanșarea intoxicațiilor acute sunt gazele, mai cu seamă monoxidul de carbon, vaporii toxici de mercur, vopsele, etc., care în perioada anului 2020 au afectat 182 (12,2%) persoane prin apariţia intoxicațiilor, 3 dintre care au decedat. Astfel, numărul intoxicațiilor cu gaze practic s-a redus de 1,8 ori, spre deosebire de anul 2019, au fost raportate 331 cazuri. Produsele de uz fitosanitar (pesticidele), fiind în rândul substanțelor chimice cu potențial periculos pentru sănătate, au provocat în perioada evaluată  66 (4,4%) intoxicații (mun. Chişinău – 15 cazuri, Cahul – 9 afectați, Telenești – 5 persoane intoxicate, Orhei, Nisporeni – câte 4 cazuri etc.), inclusiv 4 afectați au decedat.

Totodată, în anul de referinţă, utilizarea irațională, diversitatea şi complexitatea substanțelor chimice au determinat 186 (12,5%)  cazuri de intoxicații acute de etiologie necunoscută, ceea ce constituie o pondere destul de ridicată, când specialiștii nu pot ancheta corect persoanele afectate pentru a stabili cu certitudine substanțele chimice, care au provocat intoxicaţiile.

Situația se datorează accesibilităţii populației, atât în mediul urban cât şi rural la un spectru larg de substanțe chimice care prezintă un risc inerent asupra stării de sănătate a populaţiei.

Urmează, cazurile de intoxicații de etiologie necunoscută, survenite drept consecinţă a utilizării în scop suicidal a diferitor substanțe chimice, în rezultatul cărora au suferit 38 (2,5%) persoane. De menționat că sunt şi cazuri de intoxicații cu soluții acide, bazice, solvenți etc. implicate în tentativele de suicid care au constituit 13 afectați, iar alte  cazuri au fost determinate de utilizarea intenţionată a substanțelor chimice solide.

O altă cauză importantă în apariția cazurilor de intoxicații acute neprofesionale exogene de etiologie chimică reprezentând stările conflictuale în cadrul familiei sau cu prietenii, fiind cauza a 25% din persoane afectate. La fel, atât neconformitatea produselor vegetale privind reziduurile de pesticide şi nitrați, cât şi reambalarea produselor în recipiente confundabile cu apa/alimentele, alcătuiesc câte 5% din cazurile de populație intoxicată.

Ţinem să vă informăm că, pentru a avea o monitorizare şi evidenţă clară şi autentică în domeniul intoxicațiilor acute cu gaze, specialiștii ANSP şi IGSU au elaborat un ordin comun în acest domeniu, care ulterior a fost aprobat la data de 15.04.202I cu privire la notificarea şi monitorizarea cazurilor de intoxicații acute cu gaze/produse ale arderii pe teritoriul Republicii Moldova.