×
Meniu

2021: Ziua Mondială a Creierului este marcată, anual, la data de 22 iulie

Tema 2021: STOP scleroza multiplă

Ziua Mondială a Creierului 2021 este dedicată sclerozei multiple (SM), o boală neurologică care afectează 2, 8 milioane de persoane de toate vârstele la nivel global. Tratamentele care modifică boala încetinesc progresia SM, dar accesul la aceste medicamente nu este disponibil în multe părți ale lumii. În această Zi Mondială a Creierului, să lucrăm împreună pentru a opri SM, diagnosticând mai devreme, oferind un acces mai bun la tratamentele care schimbă viața și pledând pentru o calitate a vieții îmbunătățită pentru cei care trăiesc cu SM și pentru îngrijitorii lor.

În contextul prestării serviciilor oncologice de către Instituție, prezentăm și riscurile dezvoltării unei tumori cerebrale, îndemnându-vă să vă adresați la timp medicului.

O tumoră cerebrală reprezintă o masă sau o excrescență anormală a celulelor din creier. În mod normal, celulele se reproduc într-o manieră ordonată și controlată, cele noi mimând “comportamentul” celor pe care le înlocuiesc. Celulele care se transformă în tumori nu reușesc să adopte același tipar și cresc necontrolat si imprevizibil.

Ca orice altă afecțiune, tumorile au diferite stadii de dezvoltare, numerotate de la 1 la 4, sistem care indică modul în care arată celulele și rapiditatea cu care se dezvoltă, primul stadiu fiind cel în care celulele arată normal și se dezvoltă lent, iar ultimul, cel în care celulele sunt, în mare parte, anormale, și se dezvoltă și se răspândesc rapid. De asemenea, exista posibilitatea ca unele dintre tumori să își schimbe stadiul pe parcurs. În cazuri rare, tumorile care au fost diagnosticate inițial ca fiind benigne sa devina maligne, iar cele cu un stadiu mic, pot recidiva la un stadiu mai mare.

Simptomele unei tumori cerebrale variază în funcție de zona afectată a creierului. Simptomele comune includ:

– dureri de cap severe, persistente
– stări epileptice (convulsii)
– senzație persistentă de rău, greață (vărsături) și somnolență
– modificări mentale sau de comportament, cum ar fi probleme de memorie sau
– modificări ale personalității
– slăbiciune sau paralizie progresivă pe o parte a corpului
– probleme de vedere sau de vorbire.

Uneori este posibil ca inițial să nu aveți niciun simptom sau sunt șanse ca acestea să se dezvolte foarte lent în timp.

Tumoare cerebrală – Factori de risc:

Obezitatea – greutatea corporalăcrescută și obezitatea (studii realizate au dovedit că 2% din cancerele cerebrale au ca factor declanșator obezitatea) sunt considerate cauze pentru declanșarea unor afecțiuni tumorale cerebrale primare.

Vârsta – tumorile cerebrale pot apărea la orice vârstă. Dar înaintarea în vârstă crește riscul de a face diferite forme de cancer, deci și riscul tumorilor cerebrale. Statistica arată ca riscul cel mai mare este la persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani.

Cazurile confirmate de tumori cerebrale la rude pot reprezenta un factor de risc suplimentar, ca urmare a riscului genetic.

În cazul unei tumori cerebrale, perspectivele depind de o serie de factori cum ar fi:

– vârsta
– tipul tumorii
– localizarea tumorii în creier
– eficiența tratamentului
– starea generală de sănătate.

Sunt anumite moduri în care putem reduce riscul de apariţie a unei tumori cerebrale, printre care enumerăm:

– Evitarea expunerii la pesticide și insecticide;
– Evitarea expunerii la compuşi chimici carcinogeni;
– Evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool;
– Adoptarea unui stil de viață activ și a unei diete sănătoase.

Adresarea la timp la medic face ca tumorile cerebrale să fie depistate în stadii timpurii să să fie indicat un tratament compex.