×
Meniu

Ziua Internațională a Aerului Curat pentru un cer albastru – 7 septembrie 2021

Astăzi, 7 septembrie 2021 IMSP Institutul Oncologic marchează Ziua Internațională a Aerului Curat pentru un cer albastru.

Aerul curat este important pentru sănătatea și viața de zi cu zi a oamenilor, în timp ce poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană și una dintre principalele cauze evitabile de deces și boli la nivel global. Poluarea aerului afectează în mod disproporționat femeile, copiii și persoanele în vârstă și are, de asemenea, un impact negativ asupra ecosistemelor.

Tema 2021 pentru Ziua Internațională a Aerului Curat pentru un cer albastru este „Aer sănătos, planetă sănătoasă”, subliniază aspectele de sănătate ale poluării aerului, în special având în vedere pandemia COVID-19.

Apel la acțiune

Aerul curat pentru un cer albastru ne invită pe toți să schimbăm modul în care trăim și să reducem cantitatea de poluare a aerului pe care o producem.

Aceasta înseamnă să învețe despre sursele de poluare din propriile țări; asumarea responsabilității pentru acțiunile noastre; și responsabilizarea guvernelor, industriilor și întreprinderilor.

Impact asupra sănătății: particule minuscule, invizibile, de poluare pătrund adânc în plămâni, fluxul sanguin și corpuri. Acești poluanți sunt responsabili pentru aproximativ o treime din decesele provocate de accident vascular cerebral, boli respiratorii cronice și cancer pulmonar, precum și un sfert din decesele provocate de infarct. Ozonul de la nivelul solului, produs din interacțiunea multor poluanți diferiți în lumina soarelui, este, de asemenea, o cauză a astmului și a bolilor respiratorii cronice.

Poluarea aerului este cel mai mare risc ecologic pentru sănătatea umană și una dintre principalele cauze evitabile de deces și boli la nivel global, cu aproximativ 6,5 milioane de decese premature (2016) din întreaga lume atribuite poluării aerului interior și exterior. În special în țările în curs de dezvoltare, poluarea aerului afectează în mod disproporționat femeile, copiii și persoanele în vârstă, în special în populațiile cu venituri mici, deoarece acestea sunt adesea expuse la niveluri ridicate de poluare a aerului înconjurător și poluarea aerului din interior prin gătit și încălzire cu combustibil din lemn și kerosen.

Aer curat și obiective de dezvoltare durabilă

În documentul final al Conferinței Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, intitulat „Viitorul pe care îl dorim”, țările s-au angajat să promoveze politici de dezvoltare durabilă care să susțină o calitate sănătoasă a aerului în contextul orașelor durabile și al așezărilor umane. De asemenea, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, care prezintă o foaie de parcurs pentru realizarea dezvoltării durabile, protecției mediului și prosperității pentru toți, recunoaște că reducerea poluării aerului este importantă pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Poluarea aerului este rezultatul emisiilor de gaze și particule și al reacțiilor chimice pe care le au în atmosferă. Poate fi cauzat de surse naturale, cum ar fi erupții vulcanice, pulverizare marină și fulgere. Dar majoritatea este cauzat de cinci tipuri de activitate umană: gospodărie, industrie, transporturi, agricultură și deșeuri.

Două tipuri de poluare sunt deosebit de periculoase: particule fine (PM2.5) și ozon la nivelul solului, pătrunde în plămâni și permite compușilor toxici în sânge. Ozonul de la nivelul solului este atât un gaz cu efect de seră, cât și un poluant atmosferic – dăunător sănătății umane și a ecosistemelor. Expunerea la ozon la nivelul solului provoacă 472.000 de decese premature în fiecare an.

Pe lângă infecțiile și bolile respiratorii, expunerea la poluanți poate afecta creierul – provocând întârzieri în dezvoltare, probleme psihologice și comportamentale și chiar și un IQ mai mic la copii. Între timp, la persoanele în vârstă, poluarea aerului este asociată cu boala Alzheimer și Parkinson.

Calitatea aerului atmosferic în Republica Moldova este influenţată de emisiile provenite din trei tipuri de surse poluante:

– Sursele staţionare fixe, care includ centralele electrotermice (CET-urile) şi cazangeriile, întreprinderile industriale în funcţiune;
– Sursele mobile, care includ transportul auto, feroviar, aerian, fluvial şi tehnica agricolă;
– Transferul transfrontalier de noxe.

Principala sursă de poluare a aerului atmosferic este transportul auto, cota căruia constituie cca 88% din emisiile totale de la sursele de poluare (fixe şi mobile) ale bazinului aerian.

În Republica Moldova aerul poluat este al doilea factor de risc pentru bolile netransmisibile după consumul de tutun, cauzând 12%, ce constituie circa 4700 din decese. Sursele cele mai importante de poluare sunt: pentru aerul înconjurător –  transportul auto, pentru cel interior – sistemele de încălzire pe bază de combustibil solid și fumatul.

Eforturile conjugate a instituțiilor statului cât și a cetățenilor întru diminuarea poluării aerului, reglementarea sectorului transport și industrie ar avea un efect pozitiv și ar permite reducerea costurilor de sănătate direct influențate de calitatea aerului respirat.