×
Meniu

Ziua Mondiala de prevenire a suicidului – 10 septembrie 2021

IMSP Institutul Oncologic se aliniază prin acțiuni la Ziua Mondială de Prevenire a suicidului (10 septembrie) care a devenit o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare, reducerea stigmei și promovarea acțiunilor de încurajare prin care putem reduce numărul de sinucideri și tentative de suicid din întreaga lume.

,,Să Insuflăm Speranță Prin Acțiunile Noastre,, – este mesajul care ne arată o alternativă a sinuciderii și își propune să inspire încredere și lumină în noi toți și anume faptul că acțiunile noastre, indiferent cât de mari sau mici sunt, pot oferi speranță celor aflați în dificultate.

Anual pe globul pământesc sunt înregistrate peste 700.000 de decese, ceea ce echivalează cu o sinucidere la fiecare 40 de secunde.

În Republica Moldova au fost înregistrate 487 cazuri de suicid în anul 2020 față de 467 în 2019. Printre copii cu vârsta 0 -17 ani ani, respectiv 11 și 9 cazuri.

Sinuciderea este rezultatul unei convergențe dintre factorii genetici, psihologici, sociali, culturali și alți factori de risc, uneori combinați cu experiențe de traume și pierderi.

Fă-ți timp!

– Luându-ți timp pentru a ajunge la cineva din comunitatea ta: un membru al familiei, prieten, coleg sau chiar un străin, i-ai putea schimba cursul vieții.

– Puteți ajuta dând cuiva speranță, arătând că vă pasă. Toți putem juca un rol, indiferent cât de mic.

– Nu e nevoie să le spuneți ce să facă sau să oferiți soluții, ci pur și simplu să vă faceți timp și spațiu pentru a asculta pe cineva despre experiențele de suferință sau tentative de sinucidere trăite. Discuțiile mici pot salva vieți și pot crea un sentiment de conexiune și speranță.

Empatie, compasiune, îngrijorare, cunoașterea resurselor și dorința de a ajuta, sunt esențiale pentru prevenirea unei tragedii.

Semnele de avertizare ale sinuciderii includ: disperare, furie necontrolată, răzbunare, acțiune nechibzuită sau angajări în activități riscante – aparent fără să stea pe gânduri, consumul crescut de alcool sau droguri, retragerea de la prieteni, familie și societate, anxietate, agitație, insomnie sau somnolență și schimbări de dispoziție dramatice. Pandemia COVID-19 a contribuit la creșterea sentimentelor de izolare și vulnerabilitate.

Ascultarea cu compasiune, empatie și lipsă de judecată poate ajuta la restabilirea speranței. Ne putem conecta cu ei să-i întrebăm ce fac și să îi încurajăm să-și spună povestea. Acest mic gest contează mult.

Răspunsul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS):

OMS recunoaște că problema sinuciderii reprezintă o prioritate în domeniul sănătății publice. În plus, rata mortalității prin suicid este un indicator din obiectivul 3.4 al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: până în 2030, de a reduce cu o treime mortalitatea prematură din cauza bolilor necomunicabile prin prevenire și tratament și de a promova sănătatea mintală și bunăstarea.

Această campanie încurajează toată lumea să utilizeze 5 minute din ziua lor pentru a salva vieți: pentru a observa ce se întâmplă cu dvs., familia, prietenii și colegii; pentru a începe o conversație dacă observați că ceva este diferit; pentru a afla ce ajutor este disponibil atât pentru dvs. cât și pentru alții.

Prevenirea sinuciderii este adesea posibilă și sunteți un actor cheie în prevenirea ei! Puteți face diferența – ca membru al societății, ca copil, ca părinte, ca prieten, ca coleg sau ca vecin. Educați-vă pe voi și pe alții despre cauzele sinuciderii și semnele de alarmă ale suicidului, demonstrați compasiune și grijă pentru cei aflați în suferință din comunitatea dvs., nu tolerați stigmatul asociat cu sinuciderea, împărtășiți propriile experiențe.