×
Meniu

Alimente sigure astăzi pentru a fi sănătos mâine

Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor marcată la 7 iunie 2021 își propune să atragă atenția și să inspire acțiuni care să ajute la prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor alimentare, contribuind la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricultură, acces pe piață, turism și dezvoltare durabilă.

Tema din acest an, „Alimente sigure astăzi pentru a fi sănătos mâine”, subliniază faptul că producția și consumul de alimente sigure are beneficii imediate și pe termen lung pentru oameni, planetă și economie. Siguranța alimentară este contribuția tuturor.

Alimentele sigure contribuie la o viață sănătoasă.

Investind în siguranța alimentelor astăzi, veți culege recompense pe viitor

Alimentele nesigure care conțin bacterii dăunătoare, viruși, paraziți sau substanțe chimice pot provoca mai mult de 200 de boli diferite – de la diaree la cancer.

Alimentația sănătoasă și cancerul

De ce este importantă o alimentație sănătoasă? Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea dvs. este să aveți o dietă sănătoasă. Mulți oameni care suferă de cancer spun că o alimentație sănătoasă le oferă un sentiment de control. O alimentație sănătoasă poate reduce riscul de cancer. Dacă suferiți de cancer, o dietă echilibrată poate reduce riscul de recidivă. O dietă echilibrată vă ajută, de asemenea:  să vă mențineți greutatea adecvată,  să fiți mai puternic(ă), să aveți mai multă energie, să vă simțiți mai bine. O dietă echilibrată, sănătoasă și activitatea fizică regulată vă vor ajuta să vă mențineți greutatea corporală la un nivel optim. Acest lucru poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Anumite tratamente pentru cancer, precum terapia hormonală sau steroizii, pot determina creșteri în greutate. Dacă se întâmplă acest lucru, încercați să vă mențineți greutatea optimă raportată la înălțime. Puteți face asta mâncând sănătos și făcând sport atunci când puteți. Medicul sau asistenta vă pot spune care este greutatea ideală. Dacă vă faceți griji pentru greutatea dvs., cereți sfatul medicului.

Siguranța alimentară în timpul și după tratamentul pentru cancer

În timpul tratamentului pentru cancer sistemul imunitar ar putea fi slăbit. Acest lucru se numește imunitate scăzută. Înseamnă că organismul nu este la fel de capabil să lupte cu infecțiile și există un risc mai mare de intoxicații alimentare. De asemenea, simptomele intoxicațiilor alimentare ar putea fi mai greu de suportat.

Produse care trebuie evitate de persoanele cu imunitate scăzută

Dacă aveți imunitatea scăzută, va trebui să eviți anumite produse.

Consultați medicul. Produse de evitat:

  • laptele, smântâna sau iaurtul nepasteurizate
  • brânza făcută din lapte nepasteurizat
  • toate tipurile de pateu
  • iaurt care conține probiotice
  • salate proaspete
  • carne crudă sau fructe de mare
  • ouă crude sau semicrude.

Trebuie să fiți foarte atent(ă) cu mâncarea dacă aveți imunitatea scăzută din cauza tratamentului pentru cancer. Mâncarea nu ar trebui reîncălzită decât o singură dată. Nu achiziționați mâncare de la baruri cu salate, bufeturi și vânzători de stradă, deoarece este dificil să aflați cât de proaspătă este mâncarea.