×
Meniu

ANIVERSAREA A 60 DE ANI A INSTITUTULUI ONCOLOGIC

Institutul Oncologic a marcat  în această toamnă jubileul de 60 ani din momentul deciziei politice la nivel de ţară, privind instituirea instiituției medicale – persoană juridică de nivel terțiar în structura sistemului sănătății.

Prin mobilizarea tuturor componentelor: medicina practică, știința, instruirea profesională și asistența metodico-organizațională, Institutului îi sunt delegate responsabilități și atribuții cu o Misiune forate importantă și complicată: a presta servicii medicale specializate oncologice pacienților, incluzând toate palierele obligatorii:

  • Chirurgia oncologică, care practic a stat la baza creării acestui serviciu asistată de specialiști înalt pregătiți în Anestzie și Terapie Intensivă și specialiști în imagistica intervențională;
  • Oncologia medicală, pentru care este caracteristic dezvoltarea și inovarea continuă în tacticile și protocoalele de tratamente aplicate, aderate la standardele internaționale;
  • Oncologia radiologică un sub-profil foarte complex, care este valabil prin integrarea angajaților medicali, fizicienilor medicali, specialiștilor în imagistică, tehnicilor radiologi, specialiștilor în securitatea radiologică cu o contribuție importantă în rezolvarea sigură și calitativă a cazurilor de boală oncologice;
  • Investigațiile de laborator, inclusiv: histologia, citologia, imunohistochimia și cercetările molecular-genetice sunt componentele indispensabili în oncologie. Anume aceste servicii stau la baza eficienței tratamentului și obținerii rezultatelor reușite scontate;
  • Investigațiile imagistice și medicina nucleară find un suport în stadializarea procesului tumoral și evaluarea eficienței tratamentului;
  • Asistența psihologică și paliativă sunt domenii, care se includ din primele tactici de tratament pentru a asigura calitatea vieții în perioada confruntării cu maladia;
  • Serviciile de reabilitare medicală și medicină fizică, inclusiv cu asistența protetică se prestează pacienții în condiții de staționar și în condiții de ambulator.
  • Îngrijirile medicale sunt punctul de reper al satisfacției pacienților și calității serviciilor prestate.

Programul Național de Control al Cancerului în Republica Moldova, aprobat de Guvern pentru 10 ani a integrat mai mulți parteneri vizați în controlul factorilor de risc, măsurile de prevenire, categoriile de screening reglementate și implementate în țară, aspectele de diagnostic precoce și accesul la tratamentele specializate.

Obiectivul general scontat, este reducerea mortalității cu 7 la sută față de indicatorii înregistrați în anul 2015. Astfel, acțiunile comune, inclusiv a fiecărui om în parte, care asigură un mod sănătos de viață și grijă pentru sănătatea proprie urmează să ne permită în 2024 să reducem mortalitatea până la 158,2 cazuri la 100 mii populație. Un angajament foarte complicat.

Cele spuse sunt argumente convingătoare, că domeniul oncologiei necesită investiții în capacitate și tehnologii.

În situația, cînd societatea are un grad relativ mic de încredere în serviciile publice pe diverse motive, atunci cînd ofertele pentru servicii medicale din partea prestatorilor privați și de peste hotare vin cu informații privind spectrul larg și confortabil al serviciilor prestate, cînd algoritmele traseului pacientului care beneficiază de asistență medicală gratuită au anumite exigențe și norme, constatăm un impact psihologic asupra pacienților la luarea deciziilor privind conduita și tactica. și apariția unor nesatisfacții.

În pofida faptului, că a profesa astăzi în medicină este foarte complicat, tot personalul medical angajat își iubește profesia și este dedicat celui mai important scop – oferirea cunoștințelor, abilităților și experienței pentru a reduce din suferințe, pentru a combate maladiile cu care se confruntă omenirea în segmentul oncologiei.

Cel de-al V-lea Congres al Oncologilor din Republica Moldova a avut loc în perioada 08 – 09 octombrie 2020 în format Free online.

Congresul Oncologilor din Republica Moldova reprezintă cea mai influentă platformă științifică pe plan național pentru oncologii clinicieni și cercetători, reprezentanți ai altor specialități adiacente și ai industriei farmaceutice.

La Congres au fost prezentate cele mai recente progrese în oncologie și s-a contribuit la materializarea realizărilor științifice într-un tratament mai eficient al pacienților cu tumori maligne.

Programul Congresului  a fost dezvoltat în colaborare cu specialiști internaționali.

Cel de-al V-lea Congres al Oncologilor din Republica Moldova aa reprezentat o etapă esențială pentru familiarizarea cu noutățile științifice, schimb de experiență și promovarea aspectelor translaționale în oncologie prin excelență, prezentarea datelor, care schimbă practicile și conversațiile multidisciplinare destinate de a stimula terapii transformatoare ale cancerului.

Tema aleasă:  Prevenția și controlul cancerului – o continuă provocare!

Puteți urmări lucrările Congresului, accesând site-ul:

http://congres.onco.md/