×
Meniu

Institutul Oncologic dezvoltă un nou proiect în managementul adecvat al durerii în îngrijirile paliative

Institutul Oncologic  cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova desfășoară proiectul „Sensibilizarea și creșterea cererii pentru managementul adecvat al durerii în îngrijiri paliative în Republica Moldova”. O echipă de specialiști în domeniu vor instrui medicii din țară prin sesiuni de informare în domeniul managementului adecvat al durerii în îngrijiri paliative în Republica Moldova.

Cuvântul paliativ vine din limba latină – pallium care înseamnă a apăra, a proteja, a ascunde (sub o mantie) cu scopul ocrotirii. Conceptul de îngrijiri paliative este ceva nou apărut în cadrul serviciilor și noțiunilor medicale din țara noastră, însă acesta reprezintă o piatră de temelie în practica medicală.

Ca definiție, Organizația Mondială a Sănătății explică îngrijirea paliativă drept abordarea care îmbunătățește calitatea vieții atât pacienților, cât și a familiior acestora, pe perioada confruntării cu problemele asociate bolilor cronice incurabile, prin prevenția și ușurarea suferințelor, identificând timpuriu, evaluând și tratând impecabil durerea, precum și alte probleme de ordin fizic, psihosocial și spiritual.

Îngrijirile paliative, de fapt, reprezintă o „mână de ajutor”, chiar dacă nu „vindecă” și nici nu previn apariția bolilor incurabile; ele sunt aplicate în strînsă legătură cu fiecare specialitate medicală, în care se găsesc boli cronice incurabile, de la începutul bolii, și pot contribui la prelungirea vieții. Scopul principal este îmbunătățirea calității vieții, promovarea demnității umane și confortului atât al pacienților, cât și familiilor acestora, influențând în mod pozitiv cursul bolii.