×
Meniu

Institutul Oncologic marchează Ziua Internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl.

Au trecut 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. 26 aprilie marchează Ziua Internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl.

Numărul victimelor ale acestei catastrofe se apropie de cifra de un milion și jumătate, din care peste 500.000 de mii sunt copii, ariile terenurilor afectate se valorifică în sute de mii de kilometri pătrați (teritorii din Ucraina, Belarus, Federția Rusă). Moldova a avut și ea de suferit. Solurile din partea de nord a Moldovei au fost grav afectate de pe urma depunerii substanțelor chimice degajate de reactor în atmosferă.

Principalul poluant al mediului, iodul, s-a dezintegrat complet timp de 100 de zile după accident. În schimb, metalele grele au mai rămas în sol. Stronţiu 90 şi Cesiu 137 – au o perioadă de dezintegrare mult mai mare şi vor dispărea complet din sol peste cel puţin 300 de ani.

Prin urmare, terenurile afectate nu mai pot fi utilizate în agricultură.

Cifra victimelor exploziei de la Cernobîl în Moldova se apropie de 4000 de persoane. Această statistică nu ia în considerare creșterea numărului de patologii genetice, care au sporit dezvoltarea cancerului timpuriu la nou-născuții din nordul Moldovei în anii de după accidentul nuclear de la Cernobîl. Ultimile cifre arată că în Moldova cca 1760 de copii au suferit de boli genetice din cauza exploziei de la Cernobîl.

Norul radioactiv de la Cernobîl a ajuns la acea vreme și în Republica Moldova, iar timp de 9 zile a afectat mii de oameni, în special copii.

Catastrofa nucleară a avut loc pe 26 aprilie 1986, ora locală 01.23, cauzat de o explozie a centralei nucleare  din orașul ucrainean Pripeati, iar zona din apropiere a fost grav contaminată.

Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002.

În afară de cele câteva zeci de victime imediate ale exploziei și expunerii masive a personalului centralei și anumitor „lichidatori„, din cele câteva mii de copii care s-au îmbolnăvit de cancer tiroidian (un cancer tratabil), până în anul 2013, cel puțin 16 au murit. Incidența cancerului tiroidian a rămas însă mai ridicată chiar și în 2013 în anumite regiuni din Rusia, Ucraina și Belarus și Modova. Numărul suplimentar (față de numărul normal la populația generală ne-expusă) de leucemii și limfoame apărute la cei care au intervenit pentru limitarea dezastrului („lichidatorii”) a fost mic, fapt care încurajează specialiștii să spere că în deceniile care vor urma, numărul suplimentar de tumori solide (cancerele mai cunoscute) va fi și el mic la aceștia și asta cu atât mai mult la populația fostei Uniuni Sovietice care se presupune că a fost expusă ca urmare a contaminării solului și aerului pe traiectoria de deplasare a norului radioactiv. Până acum, studiile Organizației Mondiale a Sănătății nu au putut decela o creștere a incidenței tumorilor solide în populație, probabil pentru că expunerea fiind relativ mică, creșterea, câtă este, se „îneacă” sub micile variații naturale ale incidenței de fond. În cel mai rău caz se consideră că va avea loc o creștere de 1 % a prevalenței cancerelor în populație, un risc suplimentar aparent minor deci, în comparație cu prevalența naturală a cancerului în populație (care ea este de aproximativ 45% (aproape unul din doi bărbați primește un diagnostic de cancer în decursul vieții) pentru bărbați și aproximativ 38% pentru femei). Cifra procentuală aparent mică a creșterii prevalenței cancerelor, de numai 1 %, ascunde totuși o fațetă mult mai puțin încurajantă a realității consecințelor accidentului, în măsura în care aceasta se traduce, în cifre absolute, în mai multe zeci de mii de indivizi care vor face probabil cancer și de asemenea vor muri, ca urmare a accidentului de la Cernobîl.

Catastrofa nucleară a avut loc pe 26 aprilie 1986, ora locală 01.23, cauzat de o explozie a centralei nucleare din orașul ucrainean Pripeati, iar zona din apropiere a fost grav contaminată.