×
Meniu

Institutul Oncologic marchează Ziua Mondială a Sănătății Orale cu genericul ,,Fii mândru de gura ta!”

Ziua Mondială a Sănătății Orale  este marcată la nivel global în fiecare an pe 20 martie. Ziua Mondială a Sănătății Orale  încurajează oamenii să aibă grijă de sănătatea lor orală prin adoptarea unei bune rutine de igienă orală și gestionarea factorilor de risc. Păstrarea sănătății orale poate ajuta la menținerea sănătății minții și a corpului, precum și la protejarea împotriva răspândirii infecțiilor.  În următorii trei ani, tema generală a campaniei trimite un mesaj simplu, dar puternic: „Fii mândru de gura ta!”.

Conform definiţiei OMS, sănătatea orală reprezintă absenţa afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamaţiilor orale, a defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis (despicăturii buzei superioare sau a palatului bucal), afecţiunilor gingivale, cariilor dentare, a pierderii dinţilor şi a altor boli, care afectează gura şi cavitatea orală.

Cancerul oral, care include cancerul buzelor, al altor părți ale gurii și al orofaringelui (o parte a gâtului din spatele gurii), este unul dintre cele mai frecvente 10 tipuri de cancer.

În Institutului Oncologic activează secția Tumori ale regiunii cap/gât, șef secție Dl Dr. Adrian Clipca, ce ține de partea chirurgicală a problemei, iar post-chirurgical, de pacient  se ocupă specialiștii din secția Protezare oro-maxilo-facială, condusă de Dna Dr. Rodica Mîndtruță-Stratan în cadrul Departamentului Asistență psihologică, paliativă și reabilitare medicală. Medicii oncologi ai acestui profil acordă asistență medicală pacienților din această categorie, ocupându-se de profilaxie și reabilitare. Vă prezentăm o informație acordată de Dna Dr. Rodica Mîndruță-Stratan, care ne comunică, că în stadiile III și IV cancerul avansează, pacienții prezentându-se cu tumori în distrucție, iată de ce Institutul Oncologic a prezentat un Proiect de depistare precoce a tumorii în regiunea cap/cât, care a fost inclus în Programul Național de Control al Cancerului pentru anii 2021-2025.

Cancerul oral și orofaringian: factori de risc, simptome

Cancerul oral se referă la acele tipuri de cancer care se dezvoltă în oricare dintre părțile care alcătuiesc cavitatea bucală: buze, gingii, limbă, căptușeala interioară a obrajilor, cerul gurii, podeaua gurii (sub limbă). Cancerul orofaringian este o boală în care celulele maligne se formează în țesuturile orofaringelui (partea de mijloc a gâtului).

Rata globală de supraviețuire la 5 ani pentru cancerele cavității orale este estimată la peste 60%, cu limite cuprinse între 80% pentru cancerele incipiente și 38% pentru cancerul oral metastatic. În ceea ce privește cancerul orofaringian, rata globală de supraviețuire este de aproximativ 43%.

Factori de risc:

  • Fumatul reprezintă principalul factor de risc pentru apariția acestor cancere sub forma utilizării țigărilor, a țigaretelor sau a pipei. Peste 85% dintre cancerele cavității orale sunt cauzate de fumat.
  • Consumul de alcool, mai ales în asociere cu cel de tutun, crește exponențial riscul de cancere orale.
  • Expunerea prelungită la soare crește riscul apariției cancerului buzelor.
  • Infecția cu virusul papiloma uman (HPV) este un factor de risc major pentru apariția cancerelor orofaringiene. Zonele de elecție afectate sunt reprezentate de amigdale și baza limbii.
  • Cancerul orofaringian este mai frecvent la bărbați decât la femei.
  • Igiena orală deficitară, precum și iritația cronică linguală sau a mucoasei obrazului determinată de resturi radiculare, în special asociată consumului de alcool și fumatului, cresc exponențial riscul apariției cancerului oral și orofaringian. Din acest motiv, controale regulate stomatologice pot contribui la o depistare precoce a unor leziuni premergătoare cancerelor orale și orofaringiene
  • Un status nutrițional deficitar și o dietă săracă în vitamine prin aport redus de legume și fructe proaspete pot crește riscul acestor cancere.
  • Un status imunologic deficitar crește riscul cancerelor orale.

În Republica Moldova, în 2019, au fost înregistrate 1560084 vizite la stomatologi și dentiști, dintre care 612658 în rândul copiilor. Aceste cifre sunt în creștere comparativ cu anul 2018, în care au fost înregistrate 1535042 la adulți, dintre care 608981 la copii.

Totodată, la nivel republican,  în 2019, în procesul de profilaxie planificată a cavității bucale au fost antrenate 13,6% din populație, comparativ cu 13,5% în 2018. Din numărul persoanelor examinate, 39,1% persoane au avut nevoie de asanare a cavității bucale, comparativ cu 39,2% în 2018. Ponderea copiilor antrenați în profilaxia planificată a cavității bucale în 2019 a fost de 53,2%, comparativ cu 53,3% în 2018. Din numărul total de copii examinați, 33,6% au avut nevoie de asanarea cavității bucale în 2019, comparativ cu 32,8%  în 2018.

Prevenirea este cea mai bună opțiune, asumați-vă grija pentru sănătatea bucală!