×
Meniu

Lupta cu ambrozia, o prioritate!

Sezonul alergiei la ambrozie revine, iar cu el – problema distrugerii acestei plante. Noua ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a semnat Ordinul “Cu privire la implementarea HG nr. 967/2018” prin care obligă   instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipal și rationale să asigure măsurile de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei.  Documentul prevedere întreprinderea măsurilor comune de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei în preajma instituțiilor deservite și a terenurilor gestionate.

Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) va recomanda autorităților locale să întreprindă acțiuni concrete de distrugere a ambroziei în spațiile publice, spațiile întreprinderilor de stat și private, cât și în sectoarele particulare pentru a asigura un mediu sănătos de viață și pentru a diminua riscurile pentru sănătate. ANSP va asigura controlul, în limita competențelor funcționale, a tuturor subiecților pasibili controlului de stat în domeniul sănătății publice și va întreprinde un șir de măsuri de monitorizare a acțiunilor întreprinse în teritorii.

Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate în paragină, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periculoasă pentru oameni. În perioada iulie-octombrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Persoanele alergice trebuie să evite sau să reducă timpul plimbărilor în parc sau pădure, să se spele frecvent pe față și mâini, să-și schimbe hainele de la plimbare, să poarte măști la necesitate. În caz de agravare a stării de sănătate, să se adreseze de urgenţă după asistenţă medicală.