×
Meniu

Ziua Mondială a Rinichiului 11 martie 2021: Sănătatea rinichilor pentru toată lumea și peste tot – calitatea vieții cu boli de rinichi

Ziua Mondială a Rinichiului este o campanie globală cu scopul de a conștientiza importanța rinichilor. Anul acesta Ziua Mondială a Rinichilor are loc pe 11 martie cu tema: „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea și peste tot – calitatea vieții cu boli de rinichi”. Campania își propune să crească educația și conștientizarea cu privire la gestionarea eficientă a simptomelor, abilitarea și încurajarea pacientului la participarea semnificativă în viața de zi cu zi. Deși măsurile eficiente de prevenire a bolilor renale și progresia acesteia sunt importante, pacienții cu boli renale – inclusiv cei care depind de dializă și transplant – și partenerii lor de îngrijire ar trebui să se simtă, de asemenea, susținuți, în special în timpul pandemiilor și altor perioade dificile, prin eforturile concertate ale comunități de îngrijire a rinichilor.

A fi diagnosticat cu boli de rinichi poate fi o provocare uriașă, atât pentru pacient, cât și pentru cei din jur. Diagnosticul și gestionarea acestuia, în special în stadiile avansate ale bolii renale, au un impact grav asupra vieții lor, reducând capacitatea lor și a familiei, a prietenilor, de a participa la activități de zi cu zi precum munca, călătoria și socializarea, provocând în același timp numeroase efecte secundare problematice – de ex: oboseală, durere, depresie, tulburări cognitive, probleme gastrointestinale și probleme de somn.

Situația actuală în managementul și tratamentul bolilor renale are ca scop prelungirea longevității prin restabilirea sau substituirea funcției renale și asigurarea ameliorării insuficienței renale.

Pacienții cu boală renală cronică și membrii familiei lor sau alți parteneri de îngrijire ar trebui să fie împuterniciți să atingă rezultatele sănătății și obiectivele de viață care sunt semnificative și importante pentru ei.

Trebuie să trecem dincolo de status quo și să avansăm centrarea pe pacient în cercetare, practică și politici. Abilitarea pacientului, parteneriatul și comunicările îmbunătățite, combinate cu o schimbare de paradigmă către o abordare a îngrijirii bazată pe puncte forte, pot inspira încredere și speranță pacienților că pot trăi bine cu boală renală cronică.

Peste 2 milioane de oameni din întreaga lume primesc tratament cu dializă sau un transplant de rinichi. Multe persoane ar necesita tratament, dar nu îl primesc.

Ziua Mondială a Rinichiului face apel la toată lumea să pledeze pentru măsuri concrete în fiecare țară pentru a promova și a împuternici pacienții care trăiesc cu boli de rinichi.

În Republica Moldova  conform datelor statistice incidenţa prin bolile  aparatului genitor-urinar a constituit în 2019 –182,4 cazuri la 10 mii locuitori, 2018 – 189,2 cazuri la 10 mii locuitori.